Reclamă

(P) 5 alimente prietenoase cu dinții tăi

Alimentele pe care le consumi îți asigură substanțele nutritive esențiale pentru organism și îți dau energie pentru întreaga zi. Iată o listă cu 5 alimente prietenoase cu dinții tăi.

Publicat: 29 noiembrie 2021, 5:16 / Actualizat: 2 decembrie 2021, 18:02

Mestecă atent, este recomandarea medicilor, pentru că astfel vei asigura o absorbție cât mai eficientă a nutrienților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce îți va spune doar un medic stomatolog este că numai anumite alimente ajută la sănătatea orală.

5 alimente prietenoase cu dinții tăi

Află care este top 5 alimente prietenoase cu dinții și ai grijă de zâmbetul tău.

Fructe

Fructele sunt sănătate curată și sursă sigură de vitamine, motiv pentru care se spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Este valabil și în cazul medicului stomatolog, întrucât consumul de fructe ajută la menținerea sănătății orale. Pepenele roșu, pepenele galben, căpșunile, ananasul și orice alt fruct cu un conținut ridicat de apă stimulează producția de salivă. Saliva are un rol protector asupra dinților și neutralizează acizii din alimente și băuturi.

Reclamă

Dacă vorbim despre fructe tari, crocante, precum mere, pere, piersici, acestea sunt eficiente în procesul de curățare naturală a dinților, acționând ca o periuță. Consumate după masă, fructele vor îndepărta resturile de alimente și bacteriile de pe dinți, chiar și pe cele din spațiile interdentare. Astfel, scade considerabil riscul apariției cariilor dentare.

Atenție, însă, dacă tocmai ți-ai făcut un detartraj. Această perioadă necesită o îngrijire mai specială, așa că citricele, mai ales portocalele, murăturile sau vinul roșu sunt de evitat, așa cum este recomandat de specialiști.

Legume

Reclamă

În toate culorile și proaspete, legumele sunt bune pentru a ne menține sănătoși. La fel ca fructele, acestea sunt benefice atât pentru organism, cât și pentru dantură. Legumele bogate în apă ajută la curățarea danturii prin intensificarea cantității de salivă, în timp ce legumele tari îndepărtează resturile alimentare de pe dinți. Consumul de legume va reduce aciditatea din cavitatea bucală, împiedicând ca smalțul dinților să fie atacat, un motiv în plus să le incluzi în farfurie. La final, clătește gura cu apă.

Brânzeturi

Lactatele ori brânzeturile sunt surse bogate de calciu și fosfor. Ca să înțelegi mai bine, calciul ajută la refacerea smalțul și îl întărește. Un smalț mai puternic este mult mai rezistent în fața bacteriilor care favorizează apariția cariilor dentare. Dacă vorbim de fosfor, acesta ajută la menținerea unui pH neutru în cavitatea orală și împiedică erodarea smalțului. În plus, sunt sărace în zahăr.

Nuci

Sursă de grăsimi sănătoase, nucile stimulează secreția de salivă și au un aport redus de zahăr. Nucile sunt bogate în calciu și magneziu și susțin sistemului osos și dinții. Cantitatea optimă este de 6-8 nuci pe zi. Conform World Health Organization, consumate cu simț de răspundere și parte a unei diete bogate în fructe și legume, acestea reduc excesul de greutate și previn obezitatea. Indiferent ce alegi, nuci, alune sau fistic, ai grijă cum le consumi, mai ales dacă ai lucrări protetice, există riscul de fractură.

Pește

Aici putem include somon, crap, ton, sardine, precum și uleiul din ficat de cod. Toate sunt sursă de vitamina D, care contribuie la sănătatea orală prin menținerea unui smalț puternic și sănătos. Atât somonul, cât și tonul conțin acizi grași Omega 3 și grăsimi sănătoase.

Ce mănânci, cum mănânci, cât de bine mesteci și cât de variată este alimentația te ajută să ai un organism mai puternic, să te simți energic și să ai dinți mai sănătoși. De asemenea, vizita de rutină la dentist, atât de des amânată și reprogramată, precum și o igienă orală riguroasă sunt o cale sigură de a preveni afecțiunile stomatologice și de a salva banii pe tratamente complexe la dentist.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×