Rețeta se prepară foarte simplu, ușor și rapid. Jumările se trec prin mașina de tocat și se amestecă cu câteva ingrediente ce le oferă gust și consistență.
Este o rețetă tradițională care se prepară și în marile restaurante. Pasta de jumări se servește ca starter tartinată pe felii de pâine, alături de un pahar de țuică și aceasta tradițională din bucătăria românească.
Dacă nu te-ai încumetat încă să prepari jumări de casă, descoperă aici și rețeta acestora.
În continuare, îți oferim rețeta completă pentru pasta tartinabilă din delicioasele jumări.
Pastă din jumări – Ingrediente
- 500 gr jumări de porc
- 200 gr de ceapă roșie
- 50 gr de muștar
- pastă de hrean după gust
- 1/2 linguriță cu boia de ardei afumată
- 1/2 linguriță cu semințe de chimen măcinate
- 3-4 căței de usturoi răzuiți.
Rețetă de pastă tradițională din jumări – Mod de preparare
Mai întâi, te vei ocupa de sortarea jumărilor de porc. Este ideal să optezi pentru jumări care să conțină un procent mai mare de grăsime decât cel de carne.
După ce ai ales cele mai bune jumări, poți pregăti și celelalte ingrediente necesare rețetei. Descoperă și o rețetă tradițională de piftie de porc sau răcituri.
Cum prepari rețeta de pastă din jumări
Curăță usturoiul și ceapa, clătește-le cu apă rece, șterge-le și toacă-le mai mărunt. Pune-le în recipientul unui blender, chopper sau robot de bucătărie. Toacă și jumările în bucăți mai mici și adaugă-le peste ceapă și usturoi. Pornește robotul și macină bine ingredientele până când rezultă o pastă omogenă.
Condimentează pasta după propriul gust, adăugând treptat condimentele preferate sau pe cele recomandate în rețetă. Este ideal să adăugi treptat aceste condimente și să guști pasta de jumări pe parcurs pentru a obține gustul optim.
După ce ai obținut o pastă omogenă și gustoasă, o poți pune în borcane de sticlă de capacitate mai mică. Închide-le ermetic cu capacele din dotare și depozitează-le în frigider.
Este recomandat să folosești borcane cât mai micuțe pentru ca atunci când le desfaci, delicioasa pastă de jumări să poată fi consumată în câteva zile. Pentru că, pe lângă jumări mai folosești și ingrediente proaspete, precum ceapa și usturoiul, acestea nu pot rezista mai mult de 4-5 zile, chiar și la frigider.
Chiar dacă perioada de valabilitate a conservelor este mai îndelungată, după desfacere acestea iau contact cu aerul și se pot contamina.
Totuși, dacă vrei să prepari o cantitate mai mare de pastă tradițională din jumări, pentru a o folosi timp îndelungat, o poți prepara simplă.
Doar vei măcina jumările prin mașina de tocat și pui pasta obținută în borcane. Atunci când vei desface borcanul, adaugi ceapa și usturoiul, dar și condimentele. Astfel te poți bucura de acest delicios aperitiv chiar și vara.
Tot in categoria rețetelor tradiționale mai poți încerca și rețeta de pogăcele cu jumări de porc.