Nu ai nevoie nici de ingrediente multe nici de timp îndelungat pentru a prepara pateurile. Poți folosi aluat foietaj din comerț, pe care îl găsești în toate magazinele alimentare. Însă, dacă ai timp și dorești să te aventurezi mai mult în bucătărie, poți prepara aluatul acasă.
Descoperă aici rețeta clasică pentru aluat foietaj preparat în casă. Este rețeta aluatului franțuzesc pe care îl poți folosi și la rețeta de croissante. Același aluat îl poți folosi și la rețete de plăcinte, de ștrudele sau diferite aperitive. Poți prepara o cantitate mai mare de aluat și congelezi din el pentru a-l folosi mai târziu. Îți oferim în continuare rețeta pateurilor delicioase cu brânză și mărar, pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu ele.
Pateuri cu brânză sărată și mărar – Ingrediente
- 400 gr de aluat foietaj
- 200 gr brânză sărată
- 75 gr cremă de brânză sau smântână acră
- 1 legătură de mărar verde.
Rețeta pateurilor cu brânză și mărar – Mod de preparare
Tot ce ai de făcut pentru a prepara aceste delicioase gustări, este să amesteci brânzeturile cu mărarul și să formezi pateurile.
Dacă optezi pentru aluatul foietaj congelat, lasă-l să se decongeleze pe masa din bucătărie. Nu este necesar să se decongeleze definitiv ci doar atât cât să poată și despachetat și întins într-o foaie mai subțire.
În timp ce aluatul foietaj se decongelează, poți pregăti umplutura. Pune brânza sărată într-un bol și strivește-o bine cu furculița.
Adaugă crema de brânză și mărarul verde, tocat fin. Amestecă bine ingredientele până când obții o compoziție omogenă.
Cum formezi și coci delicioasele pateuri cu brânză sărată și mărar
Înainte de a începe să formezi pateurile pornește cuptorul la 220 de grade Celsius.
Când aluatul foietaj este decongelat întinde-l pe masa de lucru și trece ușor cu sucitorul de aluaturi peste el. Nu îl întinde în exces, ci doar puțin pentru a-l uniformiza. Cu un cuțit, sau un decupator de pizza secționează foaia de aluat în forme pătrate cu latura de aproximativ 9-10 cm.
Ia câte o linguriță din compoziția de brânză cu mărar și pune peste fiecare pătrat de aluat.
Cu o pensulă, umezește ușor marginile pătratelor cu apă. Îndoaie pătratele de aluat pe jumătate, peste cremă, unind colțurile și marginile laturilor. Cu o furculiță presează marginile unite pentru a se lipi. Astfel pateurile nu se vor desface în timpul coacerii.
Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului și transferă pateurile cu brânză în tavă. Așază-le la distanțe de aproximativ 2 cm pentru a le lăsa loc să se dezvolte.
Pune tava în cuptor și coace delicioasele pateuri cu brânză sărată și mărar pentru 15-20 de minute la 220 de grade Celsius. Pateurile se vor rumeni frumos la exterior și aluatul va deveni crocant.
Sunt delicioase savurate calde, alături de un pahar cu lapte sau unul cu iaurt.
Opțional, înainte de coacere poți unge pateurile cu ou și presăra peste ele diferite semințe sau condimente.
Iar dacă îți plac astfel de gustări rapide pe bază de brânză, pentru data viitoare îți recomandăm să prepari o rețetă de clătite aperitiv cu sfeclă roșie și cremă de brânză.