Pelteaua este un fel de jeleu de casă, preparat fără gelatină și fără conservanți. Este unul dintre cele mai fine și rafinate conserve de fructe, pe care o poți prepara cu ușurință acasă. Textura de jeleu se datorează pectinei ce se găsește în căsuța cotoarelor de la gutui. Prin fierberea lor împreună cu zahărul se gelifiază. Compoziția pentru peltea trecută prin sită devine limpede și transparentă.
Dacă te întrebi cum poți folosi pelteaua, aceasta poate fi consumată la micul dejun, ca și gemul sau dulceața. Dar va fi foarte utilă și la decorarea torturilor sau a prăjiturilor. Va aduce acestora un adevărat spectacol de culoare și savoare.
Înainte de a prepara pelteaua, îți recomandăm să prepari și rețeta de dulceață de gutui tăiate în cuburi, foarte gustoasă și aromată. Îți vor rămâne cotoarele, pe care le vei folosi la rețeta de peltea pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Peltea de gutui – Ingrediente
- 1 kg de gutui necurățate
- 1 kg de zahăr tos
- 3 litri de apă
- sucul de la o lămâie.
Rețetă de jeleu din gutui – Mod de preparare
Mai întâi pregătești gutuile care necesită spălare din abundență și frecare cu partea abrazivă a buretelui de vase, pentru a îndepărta tot puful de pe coaja gutuilor. Le clătești bine și le ștergi.
Înainte de a secționa gutuile, pregătește o cratiță mare în care amesteci 3 litri de apă și sucul de la o lămâie. Apoi, feliază gutuile pe rând și adaugă-le imediat în cratița cu apă. Astfel vei evita oxidarea acestora.
Nu îndepărta sâmburii pentru că și aceștia ajută la gelifierea jeleului. Atât sâmburii gutuilor, cât și căsuțele și cotoarele lor, conțin pectină.
Cum prepari rețeta de peltea de gutui
Aprinde aragazul și așază cratița cu gutuile deasupra flăcării. Fierbe ingredientele la foc de intensitate mică, până când lichidul se reduce la jumătate din cantitatea inițială.
Așază o sită mare într-o altă cratiță, iar în sită așază un tifon curat, împăturit în două. Strecoară gutuile de lichid prin sita cu tifon. Lasă lichidul să se scurgă lent, pentru a nu se tulbura. Când au rămas doar bucățile de gutui în tifon, strânge tifonul în jurul lor și presează-le ușor, pentru a beneficia de tot sucul din ele. Apoi, lasă lichidul să se limpezească timp de aproximativ o oră.
Adaugă zahărul peste lichidul limpezit și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă. Lasă pelteaua de gutui să fiarbă până când se reduce consistent și capătă textură de jeleu. Pe parcursul fierberii, ca și în cazul rețetei de gem de gutui se va forma spumă deasupra, pe care o vei îndepărta cu o sită.
Nu fierbe delicioasa peltea de gutui în exces, pentru a nu i se degrada culoarea. Cu cât va fierbe timp mai îndelungat, cu atât culoarea va deveni mai închisă.
Între timp, sterilizează și borcanele împreună cu capacele din dotare. Umple-le cât sunt fierbinți cu pelteaua fierbinte.
Capsează-le capacele ermetic și acoperă-le cu o pătură mai groasă. Ține borcanele cu jeleu de gutui sub pătură până când sunt bine răcite. Etichetează-le și transferă-le pe raftul din cămară. Mai târziu îți vei răsfăța familia cu așa deliciu garantat.
Descoperă aici cum poți prepara și rețeta pentru jeleu de zmeură, sau gem de zmeură fără semințe!