Pieptul de porc preparat la cuptor va avea o crustă crocantă datorită șoriciului rumenit perfect, iar interiorul va fi moale. Gustul este complex și îmbogățit de condimentele folosite. Usturoiul, cimbrul și boiaua de ardei oferă o armonie de arome. În plu, vinul sau berea adăugate în tavă completează cu o ușoară notă acidulată și dulceagă.
Pieptul de porc este un tip de carne care provine din zona inferioară a abdomenului, având o combinație unică de carne, grăsime și șorici. Are o textură bogată și suculentă, care devine extraordinar de fragedă atunci când este gătită lent.
Grăsimea și șoriciul sunt esențiale pentru a obține un rezultat cu adevărat savuros. Acestea păstrează carnea suculentă în timpul gătirii și formează o crustă crocantă la temperaturi înalte. Pe lângă pieptul de porc, a cărui rețetă ți-o detaliăm mai jos cu listă de ingrediente și mod de preparare, mai poți prepara și ceafă de porc la cuptor.
Piept de porc la cuptor – Ingrediente
- 1 kg piept de porc, cu șorici
- 4-5 căței de usturoi
- 1 linguriță sare grunjoasă
- 1 linguriță piper proaspăt măcinat
- 1 lingură boia dulce sau afumată
- 2 lingurițe cimbru uscat
- 1 lingură ulei de măsline
- 100 ml vin alb sau bere
- 200 ml supă de oase sau apă.
Rețeta fripturii din piept de porc – Mod de preparare
Înainte de a pregăti carnea de porc, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi, clătește și usucă bine pieptul de porc. Dacă șoriciul este gros, crestează-l ușor cu un cuțit, în zigzag sau pătrate mici. Acest pas ajută șoriciul să devină crocant și să nu se strângă inestetic în jurul cărnii.
Descoperă și o rețetă de friptură din mușchiuleț de porc împletit.
Pentru a condimenta carnea pune într-un mojar cățeii de usturoi, sarea, piperul, boiaua și cimbrul. Zdrobește totul bine, apoi adaugă uleiul de măsline și amestecă până obții o pastă aromată. Freacă pieptul de porc pe toate părțile cu acest amestec, masând bine carnea pentru a absorbi condimentele.
Cum prepari piept de porc la cuptor
După ce ai carnea este condimentată, pregătește un vas termorezistent sau o tavă. Așază pieptul de porc în acest vas, cu șoriciul în sus. Toarnă vinul sau berea și supa de oase (sau apa) în tavă, având grijă să nu ajungă pe șorici, pentru a nu pierde textura crocantă. Acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o în cuptorul încălzit. Coace carnea pentru aproximativ 1 oră la 180 de grade Celsius.
După 1 oră, îndepărtează folia de aluminiu și setează temperatura la 200 de grade Celsius. Mai lasă pieptul de porc să se rumenească încă 20 de minute, până când șoriciul devine crocant și auriu.
După coacere, scoate pieptul de porc din cuptor și lasă-l să se odihnească 10-15 minute înainte de a-l porționa, pentru a păstra suculența cărnii. Servește-l alături de garnitura preferată sau o salată de murături.
Dacă nu ai idee ce garnitură se potrivește cu friptura din piept de porc la cuptor, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.