Pizza Margherita. Cea mai simplă rețetă de pizza italiană

Dacă ți-ai propus să prepari pizza de casă, dar nu poți să te decizi cu ce topping să o combini, îți recomandăm cea mai simplă rețetă de pizza italiană: Pizza Margherita.

Publicat: 14 septembrie 2021, 7:00
Actualizat: 18 martie 2022, 13:34

Rețeta pizzei Margherita a fost inventată de cel mai renumit maestru de la Pizzeria Brandi din Napoli, Raffaele Esposito. Acesta a preparat-o în cinstea Reginei Margherita de Savoia, care se afla într-o vizita oficială în Napoli, împreună cu soțul său, Regele Umberto I.

Acesta a preparat pentru înalții oaspeți trei tipuri de pizza, printre care și una simplă, compusă din: roșii, mozzarella și busuioc, dar care reprezenta, prin aceste ingrediente, culorile steagului italian.

Regina a fost foarte încântată de această pizza și l-a felicitat personal pe bucătar, iar acesta, încântat și el de moment și-a botezat opera după numele reginei. Este cea mai simplă rețetă de pizza, dar și cea mai apreciată în rândul italienilor și nu numai.

Urmărește mai jos lista de ingredient și pașii necesari pentru a te răsfăța și tu cu una dintre cele mai simple rețete de pizza, dar pe cât de simplă, pe atât de delicioasă.

Pizza Margherita – Ingrediente

Pentru această rețetă de pizza ai nevoie de trei tipuri de ingrediente: ingrediente pentru aluat, pentru sos de roșii și pentru topping. Poți opta pentru un aluat clasic de pizza, pe care îl găsești cu ușurință în magazinele alimentare, dar dacă timpul îți permite, nu ezita să prepari singură aluatul, va fi mai gustos și mai sănătos.

Ingrediente pentru aluatul de pizza:

  • 350 gr făină tip 650
  • 150 ml apă caldă
  • 20 ml ulei de măsline
  • 5 gr drojdie uscată sau 20 gr drojdie proaspătă
  • 2 gr sare

Ingrediente pentru sos de roșii:

  • 400 gr roșii cuburi
  • 1-2 linguri de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • Sare și piper
  • 4-5 frunze de busuioc proaspăt

Ingrediente pentru topping:

  • 300 g mozzarella
  • 150 gr roșii cherry
  • Frunze de busuioc
  • 1 lingură ulei de măsline

Rețeta de pizza Margherita – Mod de preparare

Se începe cu prepararea aluatului de pizza, care necesită timp de dospire, timp în care te ocupi și de sosul de roșii și de pregătirea ingredientelor pentru topping.

Cum prepari aluat de pizza

Pune drojdia într-un bol, împreună cu zahărul și amestecă-le. Adaugă 1-2 linguri de apă călduță amestecând intens până se lichefiază ingredientele solide. Lasă acest amestec de ingrediente să se odihnească timp de 10 minute pentru a se active drojdia.

Trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Cu o lingură, sau o spatula, creează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo drojdia activată. Începi să adaugi din apa caldă alternând cu uleiul și amestecă intens, încorporând treptat și făina din vas. Când obții un aluat omogen, transferă-l pe masa presărată cu făină. Cu mâinile trecute prin făină, frământă puțin aluatul pentru pizza și pe masa de lucru.

Transferă-l în vas și acoperă-l cu un ștergar umezit cu apă fierbinte. Lasă-l la dospit, la loc cald, aproximativ 40-50 de minute, sau până când își dublează volumul. Între timp ocupă-te de celelalte ingredient.

Cum prepari sosul de roșii pentru pizza Margherita

Pune o tigaie cu uleiul la încins și adaugă usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecă usturoiul pentru un minut în uleiul încins, apoi adaugă roșiile cuburi și frunzele de busuioc rupte sau tocate mărunt. Lasă sosul de roșii să fiarbă până când devine consistent și asezonează-l cu sare și piper. Lasă sosul să se răcească până când asamblezi și coci pizza.

Înainte de a asambla pizza pentru coacere, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Taie roșiile cherry în jumătăți, iar mozzarella dă-o pe răzătoarea mare. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, iar aluatul și-a dublat volumul poți asambla și coace pizza.

Împarte aluatul în două părți. Modelează fiecare parte de aluat în forme sferice. Întinde fiecare formă în câte o foaie rotundă de diametrul formei de copt. Un aspect foarte important al rețetei clasice de pizza napoletană Margherita este acela că foile de aluat sunt întinse cu ajutorul mâinilor, nu cu sucitorul de aluaturi. Astfel, aluatul va fi mai aerat, mai pufos.

Peste foaia de aluat întinde jumătate din sosul de roșii. Apoi presară pe deasupra mozzarella răzuită, jumătăți de roșii cherry și frunze de busuioc. Stropește roșiile cu puțin ulei de măsline pentru a nu se deshidrata în timpul coacerii.

Coace pizza Margherita pentru 20-25 de minute, la 200 de grade Celsius. Din ingredientele de mai sus vei obține două pizza cu diametrul de 28-30 cm.

Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI