Textura cremoasă și aromată a brânzei, combinată cu gustul ușor dulceag al prazului, este echilibrată de foile crocante de aluat. Prazul, ușor dulceag, completează perfect brânza sărată, iar smântâna adaugă un plus de finețe.
Aromele sunt calde și reconfortante, făcând acest preparat potrivit atât pentru micul dejun, cât și pentru prânz sau cină. Această plăcintă poate fi servită caldă sau rece și este potrivită pentru orice ocazie. Se poate servi simplă sau alături de o salată verde proaspătă, cu oțet balsamic și ulei de măsline.
Prazul este o legumă versatilă, apreciată pentru gustul său delicat și ușor dulceag, asemănător cepei, dar mai fin și mai subtil. Aparține aceleiași familii botanice ca usturoiul și ceapa (Allium) și este folosit atât în bucătăria tradițională, cât și în preparatele moderne.
Este extrem de versatil în bucătărie. Poate fi consumat crud în salate, sotat în unt pentru garnituri, adăugat în supe și tocănițe sau folosit ca umplutură pentru plăcinte și tarte. Gustul său subtil se combină bine cu brânzeturile, carnea albă sau cartofii, oferind preparatelor o aromă delicată.
Descoperă și o rețetă de quiche cu somon și praz, sub crustă din piure de cartofi. În continuare, îți oferim rețeta plăcintei cu brânză și praz, detaliată pas cu pas.
Plăcintă cu brânză și praz – Ingrediente
Ca oricare altă plăcintă dulce sau sărată și această plăcintă are nevoie de ingrediente pentru aluat, pentru umplutură și pentru decor, după cum poți constata mai jos.
Pentru aluat:
- 400 g făină
- 200 ml apă călduță
- 50 ml ulei
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță oțet.
Pentru umplutură:
- 500 g brânză telemea (sau brânză de vaci, după preferință)
- 200 g smântână grasă
- 3 ouă
- 2 fire de praz
- 1 lingură unt (pentru sotarea prazului)
- sare și piper, după gust.
Pentru uns:
- 1 ou bătut
- 2 linguri lapte.
Plăcintă cu brânză și praz – Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de relaxare la rece, pentru a deveni maleabil.
În timp ce aluatul va sta la rece te poți ocupa de pregătirea ingredientelor pentru umplutură, de încălzirea cuptorului și pregătirea tăvii de copt.
Cum prepari aluatul de plăcintă
Într-un bol încăpător trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Adaugă pe rând apa, oțetul și uleiul, frământând până când obții un aluat elastic.
Împarte aluatul în două, modelează-l sub formă de bile, acoperă-le cu folie și lasă-le să se odihnească 30 de minute, la rece.
Dacă nu ai timp de preparat aluatul, poți folosi foi de plăcintă din comerț sau aluat foietaj.
Cum prepari umplutura și formezi plăcintă cu brânză și praz
Curăță prazul, taie-l rondele subțiri și sotează-l în unt până devine moale – aproximativ 5 minute. Lasă-l să se răcească.
Mărunțește brânza și amestec-o cu smântâna, ouăle bătute și prazul călit. Potrivește de sare și piper, ținând cont de cât de sărată este brânza.
Pentru a forma plăcinta întinde prima foaie de aluat (sau așază 2-3 foi de plăcintă din comerț, unse cu ulei) într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Adaugă umplutura uniform pe toată suprafața. Acoperă cu a doua foaie sau cu alte foi de plăcintă, unse între ele cu ulei. Sigilează marginile și unge suprafața cu oul bătut amestecat cu lapte.
Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace plăcinta timp de 35–40 de minute sau până devine aurie și crocantă deasupra.
După coacere, lasă delicioasa plăcintă cu brânză și praz să se mai răcească, apoi o poți porționa.
Dacă dorești să descoperi și alte rețete de plăcinte sărate, îți recomandăm să încerci și rețeta de plăcintă cu ciuperci.