Poți prepara rețeta simplu și rapid, apelând la aluatul foietaj din comerț. În acest caz, mai ai de pregătit decât umplutura pentru plăcintă.
Dacă dispui de mai mult timp, poți opta pentru un aluat fraged, preparat în casă. La fel de bine, poți opta și pentru a prepara în casă aluatul foietaj.
Rețeta este asemănătoare cu ce de plăcintă cu spanac și brânză, inspirată din bucătăria grecească. Însă, pe aceasta o poți prepara pe tot parcursul anului, pentru că găsești cu ușurință spanac. Urzicile au sezonul lor primăvara și doar atunci sunt gustoase și pline de vitamine. În plus, combinate cu brânza sărată, te vei bucura de o gustare absolut delicioasă și sățioasă. Și tot pentru una dintre gustările zilei îți propunem să încerci o rețetă de melcișori cu urzici și usturoi.
Mai jos, vei putea urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu plăcinta de primăvară cu brânză și urzici.
Plăcintă cu brânză și urzici – Ingrediente
- 800 gr aluat foietaj
- 350 gr urzici proaspete
- 1 lingură de ulei
- 250 gr brânză sărată
- 1-2 fire de ceapă verde
- 1-2 fire de usturoi verde sau câteva frunze de leurdă
- 1 ou pentru uns aluatul – opțional.
Rețeta plăcintei cu urzici și brânză – Mod de preparare
Dacă timpul îți permite și dorești să te aventurezi mai mult în bucătărie, poți prepara chiar tu aluatul foietaj. Descoperă aici rețeta noastră de aluat foietaj preparat în casă.
În cazul în care folosești aluat foietaj din comerț, nu ai altceva de făcut decât să îl lași la decongelat. În intervalul de timp cât acesta se decongelează, poți pregăti umplutura de urzici cu brânză.
Cum prepari umplutura pentru plăcintă cu brânză și urzici
Mai întâi, pune o oală cu apă la fiert. Apoi, curăță urzicile de impurități, spală-le bine în mai multe ape și opărește-le în apa care fierbe, pentru 2-3 minute. Scoate-le într-o sită și lasă-le să se scurgă bine și să se răcească. Apoi, toacă-le mărunt.
Între timp, curăță ceapa verde și usturoiul verde sau leurda, clătește-le și toacă mărunt doar frunzele. Pune o tigaie cu o lingură de ulei la încins și adaugă ceapa și usturoiul, tocate, dar și urzicile tocate mărunt. Amestecă bine toate aceste ingrediente prin uleiul încins, atât cât să își degaje aromele. Stinge focul și lasă ingredientele să se răcească.
Când aluatul este decongelat, iar amestecul de ingrediente răcite, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește și o tavă de copt cu dimensiunile aproximative cât ale foilor de aluat. Pune hârtie de copt în ea.
Cum formezi și coci plăcinta
Pentru a forma și coace delicioasa plăcintă cu brânză și urzici, așază prima foaie de aluat în tavă, iar peste ea întinde amestecul de urzici cu ceapă și usturoi. Răzuiește brânza sărată deasupra acestor ingrediente.
Adaugă a doua foaie de aluat și, opțional, unge-o cu ou bătut. Pune tava în cuptor și coace plăcinta pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se tempereze 10-15 minute, apoi o poți porționa.
Este delicioasă atât caldă, cât și rece. Dacă dorești și alte rețete de gustări cu urzici, mai poți încerca și rețeta de budincă de urzici cu ouă și usturoi.