Este o rețetă simplă și delicioasă, care se prepară cu foi subțiri de plăcintă, portocale și iaurt grecesc. Nu lipsesc nici ouăle și nici uleiul. După coacere, prăjitura se însiropează din belșug cu un sirop preparat din portocale. Este foarte aromată și are o textură aerată, pentru că foile de plăcintă se hidratează și se exfoliază, creând goluri care se vor umple cu sirop.
Tot din bucătăria grecească, îți recomandăm să pui pe lista de preparat și rețeta de plăcintă grecească cu lapte și griș, cunoscută și sub denumirea de Galaktoboureko. Până atunci, pentru că este sezonul portocalelor, prepară rețeta de prăjitura grecească cu portocale, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Portokalopita – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei prăjituri de două tipuri de ingrediente: pentru baza prăjiturii și sirop.
Pentru baza prăjiturii:
- 450 gr foi de plăcintă
- 6 ouă
- 100 gr zahăr
- 350 gr iaurt grecesc
- 5 gr praf de copt
- un praf de sare
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la o portocală
- miezul de la 2 portocale mari.
Pentru sirop:
- 500 ml suc proaspăt de portocale
- coaja rasă de la o portocală
- 300 ml apă
- 150 gr zahăr.
Portokalopita – Mod de preparare
Începe cu pregătirea foilor de plăcintă pe care, mai întâi, le lași la decongelat. Apoi așezi hârtie de copt într-o tavă mare și desfaci foile în tavă, cât mai răsfirate. Le lași în tavă la uscat de seara până dimineața, sau 5-6 ore. După uscare le fărâmițezi ușor și le transferi în altă tavă unsă cu unt.
Cum prepari compoziția pentru prăjitură
Pune ouăle cu zahărul și un praf de sare într-un bol și amestecă-le cu un mixer sau cu telul, până când devin spumoase. Adaugă coaja de portocală răzuită fin, uleiul și iaurtul amestecat cu praful de copt. Omogenizează bine compoziția și adaug-o peste foile de plăcintă din tavă. Lasă foile de plăcintă la hidratat în această compoziție timp de 10-15 minute. Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Curăță două portocale în felii și taie-le în bucăți mai mici. Adaugă bucățile de portocale peste compoziția din tavă și apasă-le cu dosul unei linguri, pentru a pătrunde în interior.
Pune tava în cuptor și coace prăjitura grecească cu portocale pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius sau până este bine rumenită la suprafață.
Cum prepari siropul pentru prăjitura Portokalopita
Stoarce sucul de la 2 portocale mari amestecă-l într-o crăticioară cu apa, zahărul și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe siropul până când se topește zahărul. Apoi lasă-l la răcit.
Când prăjitura grecească cu portocale este bine răcită, porționeaz-o în tavă și toarnă siropul rece peste ea. Pune-o la frigider până când tot siropul din tavă este bine absorbit de prăjitură.
Tot din bucătăria grecească îți mai recomandăm și rețeta de soufra cu zmeură. Este o rețetă de plăcintă grecească cu foi încrețite, acoperite cu o cremă aromată cu lămâie și vanilie și presărată cu zmeură.