Se pot adăuga fructe după preferințele fiecăruia: afine, zmeură, cireșe, în special fructe de dimensiuni mici. Crema intens aromată și fructele dau un gust deosebit desertului, dar și un aspect spectaculos.
Rețeta este ușor asemănătoare cu o altă rețetă de plăcintă grecească cu portocale, cunoscută sub denumirea de Portokalopita.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu acest desert savuros din bucătăria grecească.
Soufra cu zmeură – Ingrediente
- 800 gr foi fine de plăcintă
- 200 gr unt gras
- 5 ouă
- 150 gr zahăr
- coaja de la două lămâi
- 250 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
- 250 gr smântână acră cu 24% grăsime
- 1 praf de sare
- două lingurițe esență de vanilie
- 200 gr zmeură proaspătă sau afine
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Rețetă de plăcintă grecească cu zmeură – Mod de preparare
Mai întâi, te vei ocupa de decongelarea foilor de plăcintă, dacă folosești foi congelate din comerț. Dacă ai timp, poți prepara și foile de plăcintă în casă, urmărind rețeta de aici!
În timp ce foile se decongelează, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Topește untul și lasă-l la temperat.
Pregătește și o formă de tartă cu diametrul de 30-32 cm. Unge-i interiorul cu unt topit.
Cum prepari rețeta de Soufra cu zmeură
Desfă pachetul de foi de plăcintă și grupează pe masa de lucru câte două foi. Unge cu unt topit câte o foaie de plăcintă din fiecare grup, apoi așază peste ea a doua foaie. Pliază-le pe latura scurtă sub formă de acordeon. Procedează în același mod cu toate grupurile din foi de plăcintă.
Apoi, așază-le concentric în tavă unsă cu unt. Mai unge-le puțin și deasupra cu unt topit. Pune tava cu foile de plăcintă încrețite în cuptor și coace-le timp de 15 minute, la 180 de grade Celsius.
Între timp, pregătește compoziția cremoasă cu care vei acoperi foile de plăcintă. Sparge ouăle într-un bol, adaugă sarea, zahărul și coaja de la cele 2-3 lămâi, răzuită fin. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă cele două tipuri de smântână, esența de vanilie și omogenizează compoziția.
Scoate tava cu foile de plăcintă din cuptor și toarnă peste ele compoziția de mai sus.
Presară pe deasupra zmeura sau afinele și pune din nou plăcinta grecească în cuptor pentru încă 30-35 de minute.
În timpul coacerii, plăcinta se va dezvolta foarte mult la suprafață, dar va reveni la dimensiunile inițiale imediat după răcire.
Lasă tarta să se răcească complet, apoi poți să o decorezi cu zahăr pudră și să o porționezi. Familia și prietenii vor fi cuceriți de așa desert savuros.
Iar dacă vei mai dori să-i surprinzi și altă dată cu un desert cu fructe, îți recomandăm să încerci rețeta de tort cu mure și zmeură. Este rețeta unui tort de vară delicios și foarte aspectuos.