Murele și zmeura se combină armonios, oferind un contrast de gusturi și arome, dar și de culori.
Blatul tortului este unul simplu, clasic, pe care îl poți aromatiza după preferințe. Tot după preferințe mai poți prepara și a doua cremă pentru tort. Cea mai potrivită ar fi crema de vanilie, dar poți alege și o cremă simplă, preparată la rece.
Îți oferim mai jos rețeta completă a tortului, pentru a te inspira și a-l prepara și tu după propriul gust.
Tort cu mure și zmeură – Ingrediente
Ai nevoie pentru acest tort de prepararea a trei elemente: blatul de tort, crema de mure cu zmeură și crema de vanilie.
Pentru blat de tort cu diametrul de 28 cm:
- 6 ouă de mărime medie
- 200 gr zahăr
- 200 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- puțin unt + făină, pentru forma de copt.
Pentru crema de mure cu zmeură:
- 250 gr mure
- 250 gr zmeură
- 150 gr zahăr
- 10 gr gelatină
- 150 ml apă
- 400 ml frișcă lichidă.
Pentru crema de vanilie:
- 750 ml lapte
- 175 gr de zahăr
- 3 ouă
- 75 gr de amidon alimentar
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 1 praf de sare
- 150 gr de unt gras.
Pentru decor:
- 50 gr mure
- 50 gr zmeură
- frunze de mentă.
Tort cu mure și zmeură – Mod de preparare
Ca pentru oricare altă rețetă de tort, începe cu prepararea blatului. Blatul se prepară după rețeta clasică de pandișpan. În timp ce acesta se coace poți prepara crema de vanilie, apoi pe cea de mure cu zmeură.
Cum prepari blatul de tort
Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pregătește forma de copt, pe care o ungi la interior cu puțin unt și presari un strat subțire de făină.
Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri presară un praf de sare și mixează-le energic până când devin spumoase. Adaugă zahărul treptat și oprește-te din amestecat când bezeaua va deveni foarte fermă.
Adaugă gălbenușurile peste bezeaua de albușuri și omogenizează compoziția. Îndepărtează mixerul și, cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporează făina trecută prin sită. Amestecă făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus.
Adaugă și esența și toarnă compoziția pentru blat în forma de copt. Pune forma în cuptorul încălzit și coace blatul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se tempereze 5-6 minute în forma de copt, apoi transferă-l pe un platou. Secționează-l în trei părți doar după ce se va răci complet.
Poți opta și pentru a prepara un blat umed de tort cu ciocolată.
Cum prepari crema de vanilie pentru tort cu mure și zmeură
Într-o crăticioară, amestecă ouăle cu zahărul și un praf de sare până când devin spumoase, iar granulele de zahăr sunt dizolvate. Amestecă amidonul cu 100 ml de lapte rece și adaugă-l peste compoziția de ouă. Încălzește restul de lapte până la punctul de fierbere. Adaugă-l treptat peste compoziția de mai sus, amestecând intens pentru omogenizare.
Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Fierbe crema, amestecând intens, până când se îngroașă ca o budincă. La final de fierbere adaugă esența și omogenizează bine crema. Acoperă crema la contact cu folie de prospețime și las-o să se răcească.
Când crema este bine răcită, amestec-o cu untul moale, adăugat treptat. Poți opta și pentru o cremă de mascarpone cu ciocolată albă.
Cum prepari crema de mure cu zmeură
Spală bine fructele, scurge-le și pune-le la fiert într-o crăticioară, împreună cu zahărul. Lasă-le să fiarbă până când scad consistent. Pasează-le cu blenderul, trece pasta rezultată prin sită și las-o la răcit. După răcire amestec-o cu frișca.
Pune gelatina la hidratat în 100 ml de apă rece, apoi dilueaz-o pe baie de aburi. Las-o să se mai tempereze și amestec-o cu crema de mure și zmeură.
Cum montezi deliciosul tort cu mure și zmeură
Așază prima parte de blat pe un platou de tort și înconjoar-o cu inelul metalic al formei de copt. Întinde peste aceasta crema de mure cu zmeură.
Așază a doua parte de blat ți întinde peste ea 2/3 din crema de vanilie. Apoi așază a treia parte de blat și întinde peste ea restul din crema de vanilie. Pune tortul astfel montat la rece pentru 5-6 ore. Apoi îndepărtează inelul metalic, decorează tortul cu fructele proaspete și frunze de mentă și îl poți porționa.
Cei dragi se vor răsfăța copios cu așa tort de vară, delicios și aromat.
Iar pentru data viitoare când mai dorești să prepari un tort cu fructe, îți recomandăm o rețetă de tort de ciocolată cu zmeură.