Rețeta prăjiturii, pe care ți-o oferim mai jos, nu este complexă și nu conține nici ingrediente speciale. Se compune dintr-un blat pufos de pandișpan decorat cu afine și garnisit cu bezea. O nebunie de gusturi, arome și texturi care cuceresc orice iubitor al gustului dulce.
Pe cât de simplă este prăjitura, pe atât va fi de savuroasă și va dispărea imediat de pe platoul festiv. Ulterior, o poți prepara și cu alte fructe. Iar după ce nu vei mai găsi fructe proaspete pe piață, o poți prepara cu gem de fructe.
Găsești o astfel de variantă urmărind rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea prăjiturii cu afine.
Prăjitură cu afine și bezea – Ingrediente
Prăjitura se compune din două elemente, care necesită etape separate de coacere. Are la bază un blat presărat cu afine și deasupra o bezea cristalină. Vom împărți lista de ingrediente, în funcție de elementele prăjiturii.
Pentru blat în tavă cu dimensiuni de 20/30 cm:
- 3 ouă + 3 gălbenușuri
- 200 gr de unt cu 82% grăsime
- 200 gr de zahăr
- 200 gr de iaurt grecesc
- 400 gr de făină
- 7 gr praf de copt
- 1 păstaie de vanilie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 200 gr afine
- 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie.
Pentru bezea:
- 3 albușuri
- 100 gr de zahăr
- sucul de la 1 lămâie
- 1 praf de sare.
Rețeta de prăjitură cu afine și bezea – Mod de preparare
După ce ai adunat pe masa din bucătărie toate ingredientele din listă, pornește cuptorul la 180 de grade. Apoi, separă albușurile de gălbenușuri și pune deoparte trei albușuri pentru bezea.
Prepară blatul pentru prăjitură
Pune untul moale într-un bol și adaugă peste el jumătate din cantitatea de zahăr și puțină sare. Amestecă bine aceste ingrediente, folosind o spatulă sau mixerul, până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă gălbenușurile și miezul păstăii de vanilie și omogenizează compoziția. Presară peste cele trei albușuri puțină sare și mixează-le până când devin cristaline. Adaug, treptat și restul de zahăr, în timp ce mixezi energic. Te oprești când obții o bezea foarte fermă.
Dizolvă praful de copt în iaurt și toarnă iaurtul peste compoziția de gălbenușuri. Amestecă pentru omogenizare. Adaugă treptat și făina trecută prin sită. Apoi încorporează în compoziția obținută și bezeaua de albușuri adăugată lingură cu lingură.
Unge tava cu puțin unt sau ulei și întinde uniform aluatul pentru blat în ea. Amestecă afinele cu zahărul pudră și adaugă-le deasupra blatului.
Vezi mai multe imagini cu prăjitura în GALERIA FOTO!
Coace blatul presărat cu afine pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. Poți opta pentru a prepara prăjitura și în formă de copt rotundă.
Pregătește bezeaua pentru prăjitură cu afine și bezea
Peste cele trei albușuri puse deoparte presară un vârf de linguriță cu sare. Apoi, mixează albușurile spumă, după care adaugă treptat zahărul și sucul de lămâie.
După ce ai scos blatul de la cuptor, întinde peste el bezeaua de albușuri. Pune din nou prăjitura la cuptor pentru 12-15 minute sau până când bezeaua se rumenește ușor la suprafață.
Lasă prăjitura se răcească în forma de copt, apoi o poți porționa și transfera pe platoul de servire.
Și dacă adori deserturile cu bezea, îți mai oferim și o rețetă de tort Pavlova. Este rețeta celui mai delicat tort de bezea.