Cireșele sunt fructele care se combină armonios cu diferite aluaturi pentru prăjituri. Pe lângă gust și aspect plăcut, acestea oferă deserturilor și un plus de umiditate, ca și când ar fi ușor însiropate.
Iar iaurtul adăugat în aluat, oferă acestuia o textură densă și cremoasă. Așadar, o combinație de ingrediente perfecte pentru un desert delicios, dar și răcoros. Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu un desert delicios și spectaculos cu cireșe.
Prăjitură cu cireșe și iaurt – Ingrediente
Ingredientele sunt calculate pentru o formă pătrată de copt cu latura de 20 cm.
- 4 ouă
- 125 gr zahăr
- coaja răzuită de la o lămâie
- 150 gr iaurt cremos
- 150 ml ulei
- 250 gr făină
- 5 gr praf de copt
- un praf sare
- 250 gr cireșe, fără sâmburi
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
- puțin ulei și făină pentru tapetat tava.
Rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cireșelor pe care le speli bine și le pui într-o sită la scurs. După scurgere, le îndepărtezi sâmburii și le pui din nou în sită până când pregătești aluatul cu iaurt.
Cum prepari aluatul cu iaurt pentru prăjituri cu fructe
Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a avea timp să se încălzească. Astfel vei reduce din timpul de coacere al prăjiturii.
Pune iaurtul într-o sită deasă pentru a mai elimina din lichid și a rămâne cremos.
Sparge ouăle în bolul mixerului și adaugă un praf de sare și zahărul peste ele. Pornește mixerul și amestecă-le până când obții o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Poți folosi și un tel pentru a amesteca ingredientele.
Adaugă uleiul și coaja de lămâie răzuită fin, apoi adaugă iaurtul cremos. Omogenizează bine compoziția și îndepărtează mixerul. Amestecă făina cu praful de copt și trece-le împreună printr-o sită. Adaugă-le treptat în compoziție, în timp ce amesteci ușor cu o spatulă. Nu mai folosi mixerul pentru a nu se lăsa compoziția.
Unge interiorul formei de copt cu ulei și tapetează-l cu puțină făină, atât la bază cât și pe pereții laterali. Întinde compoziția pentru prăjitură cu cireșe și iaurt în ea. Niveleaz-o uniform la suprafață și presară cireșele scurse deasupra ei. Apasă-le ușor cu o spatulă, să pătrundă puțin în aluat. Pune tava în cuptorul încălzit și coace prăjitura cu iaurt și fructe pentru 30-55 de minute, la 180 de grade Celsius.
Vezi mai multe imagini cu prăjitura în GALERIA FOTO!
Poți apela și la testul cu scobitoarea în ultimele 5-6 minute, pentru a fi sigură că prăjitura este bine coaptă. Extragi tava ușor din cuptor și introduci scobitoare la jumătatea prăjiturii. Dacă scobitoarea nu se lipește de degete când o treci printre acestea, prăjitura este coaptă. Lasă prăjitura să se răcească în forma de copt.
Apoi poți presăra zahăr pudră cu aromă de vanilie deasupra ei, o porționezi frumos și o savurezi cu poftă alături de cei dragi. O poți decora cu frunze de mentă și bucăți de cireșe.
Dacă ești în căutarea altor rețete de prăjituri cu fructe de sezon, îți recomandăm și rețeta de clafoutis cu cireșe.
Spor la preparat și poftă bună la savurat!