Rețeta prăjiturii presupune prepararea unei creme delicioase din semințe de mac măcinate fin și hidratate în lapte. Această cremă se va răsfăța între un aluat fraged și unul de crumble. Crema de mac este elementul care necesită mai mult efort în preparare, dar și un timp mai îndelungat de realizare. Te invităm să descoperi mai jos atât lista de ingrediente, cât și modul de preparare pas cu pas al prăjiturii.
Prăjitură cu cremă de mac și crumble – Ingrediente
Împarte de la început și cântărește ingredientele, în funcție de elementele care compun rețeta, pentru a le avea la îndemână și a-ți ușura munca.
Pentru aluat fraged:
- 150 gr de unt cu 82% grăsime
- 150 gr de iaurt cremos
- 1 ou de mărime medie
- un praf sare
- 450-500 gr făină
- 7 gr praf de copt
- 2 ml esență de vanilie
- 1 linguriță de oțet.
Pentru crema de mac:
- 500 gr semințe de mac
- 1 litru de lapte
- 150 gr de zahăr coajă de lămâie
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 1 ou de mărime medie.
Pentru crumble:
- 50 gr de unt cu 82% grăsime
- 80 gr de făină
- 50 gr de zahăr pudră
- 1 praf de sare.
Prăjitură cu cremă de mac și crumble – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cremei de mac pentru că aceasta necesită un timp de fierbere, apoi un alt timp de hidratare a macului.
Recomandat este să prepari crema de mac de seara, iar a doua zi să prepari cele două aluaturi, să montezi prăjitura și să o coci.
Cum prepari crema de mac
Macină fin semințele de mac, folosind o mașină de măcinat cafea sau una de măcinat nuci. Pe măsură ce le macini fin, le adaugi într-o cratiță încăpătoare.
Într-o altă cratiță, pune laptele la fiert. Adaugă în lapte și un praf de sare, dar și zahărul. Amestecă pentru dizolvarea zahărului, iar când laptele începe să clocotească, toarnă-l fierbinte peste macul măcinat. Amestecă energic, apoi fierbe crema de mac pentru aproximativ o oră. Din când în când, mai amestecă în cremă, dar cu foarte mare atenție, pentru ca semințele care încep să sară în interiorul cratiței să nu te stropească.
Când crema de mac se îngroașă și devine consistentă, stinge focul și acoperă cratița cu un capac. Pune-o la loc răcoros până când se răcește crema, apoi pune-o în frigider până a doua zi.
A doua zi, încorporează un ou în crema de mac, pentru un plus de cremozitate. Adaugă și esența și omogenizează bine crema.
Cum prepari aluaturile pentru prăjitură cu cremă de mac și crumble
Amestecă făina cu praful de copt, trece amestecul prin sită și adaugă sarea. Creează o adâncitură la mijlocul făinii, așa cum procedezi și în cazul rețetei de pâine. Pune în adâncitură untul moale, oul, oțetul, iaurtul și esența. Cu un tel sau cu mixerul, amestecă toate ingredientele adăugate cu făina din bol. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.
Împachetează-l într-o folie alimentară și pune-l la rece pentru 20-30 de minute.
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu unt moale interiorul unei forme de copt cu diametrul de 26 cm. Întinde aluatul fraged pe toată baza tăvii, dar ridică-l ușor și pe laterale. Întinde crema de mac în interiorul aluatului, apoi poți prepara și aluatul pentru crumble.
Pune făina cu zahărul pudră și un praf de sare într-un bol și amestecă-le. Adaugă și untul rece, tăiat în cuburi. Începe frământarea ingredientelor folosind vârfurile degetelor. Oprește-te când obții niște firimituri mai mari. Presară aceste firimituri peste crema de mac, apoi introdu forma de copt în cuptor.
Coace delicioasa prăjitură cu cremă de mac și crumble pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.
Scoate-o din cuptor și las-o să se răcească bine, înainte de a o porționa și a o savura cu poftă, alături de cei dragi.
Pentru dara viitoare, când vrei să mai prepari un desert cu mac, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu foi fragede și mac.