Prăjitura preparată după această rețetă iese extrem de gustoasă și aromată. Compoziția de mere aduce un contrast plăcut de textură și un gust dulce-acrișor. Untul topit, care se infiltrează în amestec în timpul coacerii, leagă ingredientele și aduce o savoare bogată.
Este o prăjitură versatilă, perfectă pentru momentele în care vrei ceva simplu, dar gustos, cu o notă de toamnă datorită merelor și scorțișoarei. Se poate servi caldă, alături de o cupă de înghețată, sau rece, alături de o ceașcă cu ceai sau cafea.
Merele sunt fructele cele mai populare și mai accesibile pentru a le include în deserturi. Le găsim în piață pe tot parcursul anului pentru că sunt cele mai rezistente fructe. Sunt și foarte versatile pentru că le putem folosi în toate categoriile de deserturi.
Cele mai des preparate sunt plăcintele cu mere, urmate de tarte, chec și pandișpan. Una dintre cele mai rețete cu mere, pe care ți-o recomandăm, este cea de crumble cu mere și scorțișoară.
Mai jos, îți oferim rețeta celor trei pahare, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Prăjitură cu mere – Ingrediente
- 1 pahar făină
- 1 pahar griș
- 1 pahar zahăr
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 5-6 mere mari, curățate și date pe răzătoare
- 100 g unt topit
- 1 linguriță scorțișoară (opțional)
- zeamă de lămâie (opțional)
- zahăr pudră pentru decor (opțional).
Rețeta celor 3 pahare – Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru prepararea prăjiturii, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească. Apoi unge o tavă rotundă de 24 cm cu unt sau tapeteaz-o cu hârtie de copt.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu biscuiți și mere.
Cum prepari prăjitură cu mere
Mai întâi te vei ocupa de pregătirea merelor. Spală merele, șterge-le și dă-le pe răzătoarea mare. Nu îndepărta coaja decât dacă este deteriorată. Stropește merele cu suc de lămâie și presară pudra de scorțișoară peste ele. Amestecă-le bine pentru omogenizare.
Urmează amestecarea ingredientelor uscate. Într-un bol, trece făina prin sită și adaugă peste ea grișul, zahărul și praful de copt. Amestecă bine aceste ingrediente pentru a se omogeniza.
Pentru a asambla prăjitura pune în tava pregătită un strat de amestec uscat (aproximativ 1/4). Adaugă 1/3 din merele rase peste stratul uscat. Urmează un alt strat de amestec uscat, apoi restul de mere și tot așa. Finalizează cu ultimul strat de amestec uscat.
Topește untul într-o tigaie, lasă-l să se tempereze ușor și întinde-l uniform peste prăjitură, asigurându-te că acoperi toată suprafața. dacă vrei ca prăjitura să fie de post folosește ulei.
Introdu tava în cuptorul încălzit și coace prăjitura timp de 40-45 de minute, până când devine aurie și fermă la atingere.
După coacere lasă prăjitura să se răcească, apoi presară zahăr pudră deasupra. O poți porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.
Când mai dorești să prepari un desert cu mere, trece pe listă și rețeta de trandafiri din mere cu aluat foietaj.