Prăjitura Lamington. Prăjitura tăvălită prin ciocolată și nucă de cocos

Prăjitura Lamington, cunoscută ca prăjitura tăvălită prin ciocolată și nucă de cocos, este pe cât de simplu de preparat, pe atât de gustoasă. Cu un minimum de efort și din ingrediente simple și populare poți prepara un desert absolut delicios.

Maria Udrea
Publicat: 25 aprilie 2023, 6:35

Rețeta aparține bucătăriei australiene, prăjitura fiind denumită după Lordul Lamington, guvernator al statului Queensland, între 1896 și 1901. Acesta l-a rugat pe bucătarul francez Armand Galland să pregătească rapid un desert pentru că se anunțau musafiri în vizită. Căutând ingrediente prin bucătărie, bucătarul a găsit un pandișpan cu vanilie, preparat anterior, câteva bucăți de ciocolată și nucă de cocos.

Atunci i-a venit ideea să porționeze pandișpanul în cuburi, să glazureze cuburile cu ciocolată topită și să le tăvălească pe toate părțile prin nucă de cocos. Prăjitura a avut un mare succes și s-a cerut repetată și pentru alte evenimente.

Dacă nu ai încercat încă rețeta pentru prăjitura tăvălită, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a o testa și tu.

Prăjitura Lamington – Ingrediente

Prăjitura se compune dintr-un blat simplu preparat cu miere de albine, o glazură de ciocolată și decor din fulgi de cocos. Împarte lista de ingrediente în funcție de aceste elemente.

Pentru blat în tavă cu dimensiuni de 21/25 cm:

  • 6 ouă
  • 150 gr de zahăr
  • 150 ml de lapte
  • 150 gr de unt gras
  • 100 gr de miere de albine
  • 450 gr de făină
  • 10 gr praf de copt
  • 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • un praf de sare.

Pentru sosul de ciocolată:

  • 200 gr de zahăr
  • 400 ml de lapte
  • 200 gr unt gras
  • 50 gr de pudră de cacao
  • 1 linguriță cu esență de rom
  • 100 gr de fulgi din nucă de cocos.

Prăjitura Lamington – Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea blatului de prăjitură, care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor, apoi coacere. În timp ce blatul se răcește după coacere, poți pregăti sosul de ciocolată.

Cum prepari blatul pentru prăjitura tăvălită

Adună pe masa de lucru toate ingredientele și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită direct în el. Adaugă și praful de copt și amestecă bine cele două ingrediente.

Sparge ouăle în alt bol și adaugă peste ele un praf de sare și zahărul. Amestecă-le bine, până când se deschid la culoare și capătă volum, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.

Pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, topește-l și lasă-l să se răcească ușor. Apoi adaugă mierea și amestec-o cu untul cald. Adaugă laptele și esența, omogenizează amestecul și toarnă-l treptat peste compoziția de ouă, amestecând intens pentru omogenizare. La final, adaugă treptat și amestecul de făină cu praf de copt.

Aluatul rezultat va avea textura ca de ciulama. Întinde aluatul în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt.

Coace blatul pentru prăjitură timp de 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească în tavă, apoi răstoarnă-l pe un blat de lucru și secționează-l în cuburi. Vezi aici cum se prepară și rețeta de prăjitură cu frișcă și nuci, perfectă pentru un platou cu prăjituri festive

Cum prepari glazura de ciocolată pentru prăjitura Lamington

Trece pudra de cacao prin sită într-o crăticioară și adaugă peste ea zahărul și laptele. Amestecă bine și așază crăticioara pe flacăra aragazului. Fierbe amestecul de ingrediente până când obții un sos ușor cursiv.

Taie untul în cuburi și adaugă-l în sosul fierbinte. Amestecă intens până când untul este topit și sosul devine consistent.

După stingerea focului, lasă sosul de ciocolată să se tempereze pentru 2-3 minute și adaugă esența de rom.

Lasă sosul de ciocolată să se răcească bine, apoi trece cuburile de prăjitură prin sos, folosind bețe de frigărui.

Blatul de prăjitură se taie în cuburi după răcire, iar cuburile se trec prin sosul de ciocolată răcit / Shutterstock

Tăvălește-le imediat prin nuca de cocos.

După glazurarea cu ciocolată, cuburile de prăjitură se tăvălesc pe toate părțile prin nucă de cocos / Shutterstock

Așază-le pe un grătar până când glazura se întărește, apoi transferă-le pe platouri și servește-le alături de cei dragi.

După glazurare cu ciocolată și tăvălire prin nucă de cocos, cuburile de prăjitură Lamington se așază pe un grătar / Shutterstock

Tot pentru momentele dulci, petrecute alături de familie și prieteni, îți oferim cea mai simplă și delicioasă rețetă de faguri cu sos de ciocolată.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI