Te vei bucura de gustul minunat al caiselor caramelizate, dar și de aspectul pe care îl vor oferi prăjiturii. Este o prăjitură delicioasă de vară, dar pe care o poți pregăti mai târziu și cu caise din compot.
Caisele sunt darul parfumat și colorat al verii, în materie de fructe. De la caise poți folosi atât fructul, și sâmburii cât și florile. Caisele se numără printre cele mai apreciate fructe, fiind consumate atât proaspete, cât și conservate sau uscate. Din caise se poate prepara gem, compot, marmeladă, dulceață, suc, sirop, nectar, caisată și multe altele. Au numeroase utilizări şi în deserturi precum în blaturile de prăjituri, cum puteți observa la rețeta de chec cu caise. Dar sunt ideale și în creme, la îngheţată sau șerbet. Sucul proaspăt de caise constituie un adevărat tonic natural, răcoritor pe timp de vară. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru una dintre rețetele de prăjituri cu caise.
Prăjitură răsturnată cu caise – Ingrediente
- 4 ouă de mărime medie
- 125 gr zahăr tos
- 25 gr zahăr vanilat
- 400 gr iaurt cremos
- 50 ml ulei
- 350 gr făină
- 50 gr pesmet
- 5 gr praf de copt
- un praf sare
- 500 gr caise mai necoapte
- 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară
- puțin unt și zahăr pudră pentru forma de copt.
Rețetă de prăjitură de vară cu caise – Mod de preparare
Începe cu pregătirea caiselor pe care le speli bine și le lași la scurs într-o sită. După ce sunt bine scurse, sparge caisele în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Între timp pregătește și ingredientele pentru blatul prăjiturii.
Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele un praf de sare, zahărul tos și zahărul vanilinat. Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Pune iaurtul într-o sită deasă și lasă-l 10 minute la scurs. Pregătește o formă rotundă de copt pe care o ungi cu puțin unt și presari zahăr pudră. Când ai aceste ingrediente și forma de copt pregătite, poți porni cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se încălzi.
Cum prepari și coci delicioasa prăjitură răsturnată cu caise
Amestecă bine ouăle cu zahărul și sare până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă uleiul și omogenizează compoziția. Adaugă iaurtul și din nou omogenizezi compoziția. La final adaugă făina amestecată cu praful de copt. Adaugă aceste ultime ingrediente treptat, în timp ce amesteci compoziția cu o spatulă, folosind mișcări circulare.
Așază jumătățile de caise în forma de copt cu deschizătura în sus.
Vezi mai multe imagini cu prăjitura în GALERIA FOTO!
Presară în interiorul caiselor pudră de scorțișoară și pesmet. Pesmetul va absorbi sucul de la caise care va rezulta în timpul tratamentului termic. Peste jumătățile de caise umplute cu scorțișoară și pesmet întinde uniform compoziția pentru blatul prăjituri.
Pune tava la cuptor și coace prăjitura cu caise pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă prăjitura să se tempereze 10 minute în forma de copt. Apoi o poți răsturna pe un platou rotund. O lași să se răcească bine înainte de a o porționa.
Mai târziu, în sezonul rece când nu te poți bucura de caise proaspete, poți prepara prăjitura și cu caise din compot. Îți oferim și rețeta pentru compot de caise, gustos și aromat.