Compotul de caise este unul dintre cele mai apreciate compoturi de fructe. Este aromat, este frumos colorat și poate fi savurat la mic dejun, dar și inclus în rețete e prăjituri și torturi. Fructele din compot pot fi folosite la diferite creme cu frișcă sau cu mascarpone. Pot fi folosite și pentru jeleuri cu care decorezi prăjiturile. Iar cu siropul de la compot poți însiropa blaturile de tort sau de prăjituri.
Cel mai bun exemplu pentru o rețetă de desert cu caise este rețeta de tort diplomat. Fructele vor fi incluse în cremă iar în sirop poți trampa pișcoturile. Dacă te-am convins să prepari compot din caise, îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Compot din caise – Ingrediente
- 2 kg de caise cântărite fără sâmburi
- 2 litri de apă
- 400-500 gr de zahăr
- 1 baton de scorțișoară
- 1 păstaie de vanilie
Rețetă de compot de caise jumătăți – Mod de preparare
Înainte de a te ocupa de prepararea compotului, pregătește borcanele în care îl vei conserva. Spală bine borcanele cu apă și detergent, la fel și capacele. Clătește-le la fel de bine și lasă-le la scurs. Apoi sterilizează atât borcanele cât și capacele.
Îți oferim și câteva metode pentru sterilizarea sticlelor și borcanelor!
După ce ai terminat cu pregătirea borcanelor poți pregăti caisele. Optează pentru caise mai mici, mai ferme, sănătoase și frumos colorate. Spală caisele bine în apă rece și pune-le să se scurgă într-o sită. După ce s-au scurs, sparge caisele în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Dacă nu se sparg caisele ușor, folosește un cuțit de legume și taie caisele în jumătăți. Nu arunca sâmburii. Spargi coaja acestora mai târziu, pui sâmburii la uscat și îl păstrezi pentru a-i include în deserturi, sau chiar la o rețetă de gem de caise.
După ce ai terminat cu desfăcutul caiselor în jumătăți așază o oală cu apa pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul, păstaia de vanilie și batonul de scorțișoară. Aceste arome sunt opționale, dar vor desăvârși gustul minunat al compotului. Amestecă cu o spatulă până când zahărul se topește. Când zahărul s-a dizolvat complet, scufundă în sirop câte 20-25 de jumătăți de caise. Lasă-le să se opărească în sirop, timp de 10-15 secunde, întorcându-le ușor cu o spumieră. Apoi le transferi în alt vas și continui în același mod cu următoarele jumătăți de caise. Repetă procedeul, până ce se termină de opărit toate caisele.