Chiar dacă la prima vedere pare complicată, rețeta se prepară destul de simplu și ușor. Nici ingredientele nu sunt greu accesibile, sunt dintre cele pe care, cu siguranță, le depozitezi în cămară sau dulapul cu provizii. Blatul este simplu, din albușuri cu mac, iar crema din gălbenușuri cu aromă de vanilie. Mai ai nevoie de un strat de biscuiți și o glazură de ciocolată care vor completa perfect gustul și aspectul prăjiturii.
Dacă te-am convins, urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea unei prăjituri ce te va cuceri instant.
Prăjitura Tosca – Ingrediente
Lista de ingrediente este calculată pentru o tavă cu dimensiunile de 25/35 cm, pentru ca prăjitura să iasă înaltă și aspectuoasă.
Pentru blat cu mac:
- 8 albușuri de ouă medii
- 175 gr zahăr
- 100 gr semințe de mac
- 100 gr făină
- 2 gr sare
- 5 gr praf de copt
Pentru crema de vanilie:
- 8 gălbenușuri
- 150 gr zahăr tos
- 50 gr zahăr vanilinat
- 750 ml lapte
- 75 g amidon de porumb
- 200 g unt cu peste 80% grăsime
- 1 păstaie de vanilie
- un praf de sare
Pentru stratul de biscuiți:
- 1 pachet de biscuiți simpli (fără cremă)
- 20 ml cafea tare
Pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 100 ml smântână pentru frișca
- 50 gr unt
Prăjitura Tosca – Mod de preparare
Este important să ai în vedere un aspect important înainte de a te apuca de lucru: lasă ouăle la temperatura camerei pentru cel puțin 15 minute.
Cum prepari blat de prăjitură cu mac
Începe prin a porni cuptorul la 180 de grade Celsius.
După ce ai separat albușurile de gălbenușuri, presară puțină sare peste albușuri și amestecă-le până devin spumoase, cu ajutorul mixerului. Adaugă, treptat, zahărul tos și pe cel vanilinat și mixează continuu până obții o bezea fermă.
Acum, îndepărtează mixerul și folosește o spatulă de silicon. Încorporează încet macul, amestecând de jos în sus, cu mișcări circulare. Încorporează în blat și făina amestecată cu praful de copt, folosind aceleași mișcări circulare, de jos în sus.
Tapetează tava cu hârtie de copt și întinde în ea compoziția pentru blat cu mac. Coace blatul cu mac la 180 de grade Celsius, pentru 35 de minute sau până trece testul scobitorii.
Cum prepari crema de vanilie
Pune într-o crăticioară gălbenușurile, presară sare peste ele și amestecă-le până se omogenizează. Sarea va accentua culoarea galbenă acestora. Adaugă zahărul și amestecă intens până obții o compoziție spumoasă. Adaugă și amidonul și toarnă, treptat, laptele, amestecând intens până se diluează compoziția. Pune și interiorul unei păstăi de vanilie și transferă crăticioara la foc mediu. Fierbe crema de vanilie amestecând continuu până se îngroașă consistent, ca o budincă. Stinge focul, lasă crema să se tempereze 5 minute și adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă până acesta se topește și se încorporează uniform în cremă.
Cum prepari glazura de ciocolată
Pune smântâna lichidă într-un vas, la foc mic și las-o până se încălzește bine. Nu trebuie să atingă punctul de fierbere, pentru a nu-și pierde proprietățile. Stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici și untul. Amestecă intens până obții o compoziție lucioasă și uniformă.
Cum se asamblează prăjitura Tosca
Peste blatul din tavă, răcit, întinde în strat uniform crema de vanilie, ușor caldă. peste cremă, așază unul câte unul, biscuiții trecuți pentru o fracțiune de secundă prin cafeaua fiartă și răcită.
Întinde glazura de ciocolată, ușor fierbinte, peste stratul de biscuiți și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort.
Lasă prăjitura la loc răcoros până se temperează glazura de ciocolată, apoi dă-o la frigider pentru 2-3 ore. Este necesar ca prăitura să se odihnească câteva ore la rece, pentru a se porționa frumos.
Spor și poftă bună!