Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Dacă îți este dor de gustul prăjiturilor din cofetărie, îți spunem că le poți prepara și în propria bucătărie, dacă îți place să gătești. Descoperă o rețetă de profiterol cu vanilie și ciocolată, pe care o vei adora cu siguranță.

Publicat: 28 februarie 2022, 6:23
Actualizat: 27 mai 2022, 12:06

Profiterolul este un desert specific bucătăriei franțuzești. Se prepară din choux-uri umplute cu diferite creme și glazurate cu un strat consistent de ciocolată.

Este unul din cele mai populare deserturi din cofetării, servit deseori în cupe cu înghețată. Te poți bucura de gustul acestui desert și simplu, umplut cu cremă de vanilie și decorat cu ciocolată.

Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta celui mai adorat desert de cofetărie.

Profiterol cu vanilie și ciocolată – Ingrediente

Ai nevoie de trei tipuri de ingrediente pentru acest desert minunat: pentru aluatul cojilor de choux, pentru crema de vanilie și pentru glazura de ciocolată

Pentru aluatul de choux-uri:

  • 250 ml apă
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • 150 gr făină
  • 4 ouă de mărime medie
  • 1 vârf de cuțit cu sare.

Pentru crema de vanilie:

  • 1250 ml lapte
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 225 gr unt cu 82% grăsime
  • 300 gr făină
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • un praf de sare.

Pentru glazura de ciocolată:

  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
  • 25 gr unt cu 82% grăsime.

Profiterol cu vanilie și ciocolată – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului opărit care necesită mai multe etape de preparare și coacere. În timp ce coci cojile de choux pentru profiterol, prepară și crema de vanilie.

Cum prepari cojile de choux pentru profiterol, din aluat opărit

Pune apa, un praf de sare și untul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Când untul se topește și lichidul începe să clocotească, amestecă pentru a se omogeniza ingredientele. Redu intensitatea focului la minimum și adaugă toată făina odată. Amestecă intens până când făina absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat compact. Stinge focul și lasă aluatul opărit să se răcească complet. După ce s-a răcit, adaugă pe rând, în aluatul opărit, cele patru ouă. Pune aluatul la rece pentru 30 de minute.

Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și acoperă baza tăvii de cuptor cu hârtie de copt.

Așază un săculeț de decorat torturi, cu dui stelat, într-un pahar înalt. Pune în el cât aluat încape, lăsând marginile libere pentru a le cuprinde în mâini. Prin apăsarea aluatului din săculeț creează gogoșele mici pe hârtia de copt, la distanțe de 2-3 cm. Pune tava la cuptor și coace cojile pentru choux de profiterol timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, redu temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și mai coace cojile pentru aproximativ 25-30 de minute. Lasă-le să se răcească.

Cum prepari crema pentru profiterol cu vanilie și ciocolată

Într-un bol, amestecă făina cu puțin lapte rece. Pune restul de lapte într-un vas, pe foc și lasă-l până când atinge punctul de fierbere. Adaugă un praf de sare și zahărul tos și amestecă pentru a se dilua. Adaugă făina amestecată cu laptele rece. Fierbe crema amestecând continuu până când aceasta se îngroașă ca o budincă. Stinge focul, adaugă esența de vanilie și acoperă crema cu o folie alimentară.

Las-o așa până se răcește complet. Când crema este complet răcită, mixează untul cu zahărul vanilinat până când obții o compoziție spumoasă. Încorporează câte puțin din compoziția de unt în crema răcită și mixează energic pentru a-i conferi cremozitatea necesară.

Pune crema de vanilie într-un posh cu dui simplu. Ia câte o gogoașă de choux, înfige duiul în interiorul acesteia și apasă săculețul până când gogoașa se umple cu cremă.

Cum prepari glazura de ciocolată

Pune smântâna într-un vas la foc de intensitate minimă. Las-o să se înfierbânte, fără a atinge punctul de fierbere. Stinge focul, adaugă ciocolata ruptă în bucățele și untul și amestecă intens până când acestea se topesc și glazura este omogenă. Trece fiecare porție de profiterol prin glazura de ciocolată și așază-le pe un grătar.

Vezi mai multe imagini cu desertul în GALERIA FOTO!

Fiecare porție de profiterol se trece prin glazura de ciocolată și se așază pe un grătar / Shutterstock

Așteaptă să se întărească glazura și apoi te poți răsfăța cu delicioasele prăjituri profiterol cu vanilie și ciocolată.

Dacă vrei să te aventurezi mai mult în bucătărie, îți recomandăm să testezi și rețeta de tort profiterol. Vei obține un tort savuros și spectaculos cu care îți vei cuceri prietenii și familia.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii norocoase până pe 22 septembrie. Nativii care au parte de miracole
Toamna vine cu vești bune pentru trei dintre nativi. Află care sunt acele zodii norocoase până pe 22 septembrie și vezi dacă te numeri printre ele. Datorită anumitor poziționări ale astrelor, se vor întâmpla...
2
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
3
Horoscop
3 zodii care intră într-un anotimp al fericirii pe 20 septembrie 2024. Curajul este arma lor secretă
Ziua de 20 septembrie 2024 se anunță a fi o zi cât se poate de interesantă. Astrologii spun că acum se deschid porțile fericirii pentru anumiți nativi. 3 zodii care intră într-un anotimp al...
4
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
PARTENERI