Pot fi consumate ca gustare, le poți savura în smoothie-uri sau pot fi folosite ca ingrediente pentru diverse preparate, cum ar fi tartele. Consumul de prune și struguri poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Ce fruct să alegi ca să nu te îngrași
Prunele și strugurii sunt surse excelente de vitamine C și K și antioxidanți. O prună de mărime medie conține aproximativ 46 de calorii, 0,5 grame de proteine, 0,28 grame de grăsimi și 11,42 grame de carbohidrați.
Prunele sunt pline de minerale precum potasiu, magneziu și conțin multe fibre, care favorizează digestia și oferă senzație de sațietate. De asemenea, sunt o sursă importantă de fitonutrienți, cum sunt acidul clorogenic și acidul neoclorogenic. Fitonutrienții sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii și anticancerigene.
Strugurii, pe de altă parte, sunt mai săraci în calorii. Asta îi transformă într-o gustare excelentă, dacă ești la dietă. O cească de struguri conține doar 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grăsimi și 27,33 grame de carbohidrați.
Strugurii sunt bogați în resveratrol, un antioxidant puternic, care a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, sunt o sursă excelentă de mangan, vitamina K și vitaminele B6 și B1.
Acum știi ce fruct să alegi ca să nu te îngrași. Strugurii sunt utili dacă ești la dietă. Datorită conținutului lor de antioxidanți pot ajuta la reducerea accelerată a grăsimilor, potrivit specialiștilor în nutriție. Strugurii roșii sunt mai eficienți în dietă decât cei albi.
Consumul de struguri și prune susține sănătatea pielii
Atât strugurii, cât și prunele sunt modalități naturale care te pot ajuta să îți menții pielea sănătoasă și strălucitoare. Prunele sunt bogate în polifenoli, care ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de radiațiile UV și de poluanții de mediu.
Polifenolii sunt compuși puternici care acționează, de asemenea, pentru neutralizarea radicalilor liberi, prevenirea stresului oxidativ și reducerea inflamației. Astfel, previn îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor, spune Parade.com.
Nivelurile ridicate de polifenoli din struguri ajută la stimularea producției de colagen și promovează elasticitatea pielii. Datorită conținutului ridicat de resveratrol, consumul de struguri contribuie la stimularea reînnoirii celulare, reduce inflamația și îmbunătățește textura pielii.
Resveratrolul ajută, de asemenea, la protejarea fibrelor de colagen și elastină din piele, care sunt esențiale pentru menținerea fermității și elasticității.
Cum să incluzi prunele și strugurii în dieta ta
Poți consuma fructele ca atare pentru a te bucura de beneficiile lor pentru sănătate. De asemenea, există o mulțime de modalități delicioase prin care le poți include în dieta ta. Fii creativă! Atât strugurii, cât și prunele pot fi adăugate în smoothie-uri sau în salate răcoritoare, perfecte pentru vară.
De exemplu, prunele pot fi prăjite la grătar și combinate cu un sos de iaurt pentru o gustare rapidă și sățioasă de seară, de care te poți bucura fără să te îngrași. Poți face gemuri, compoturi sau conserve din prune sau struguri.
De asemenea, le poți folosi ca umplutură pentru produse de patiserie sau tarte de casă, cu un conținut scăzut de zahăr, în comparație cu produsele disponibile în magazine.