Relațiile înseamnă stabilitate, echilibru, armonie și fericire între parteneri. Toate acestea formează baza solidă a unei iubiri puternice.
Reguli făcute să fie încălcate în relațiile de cuplu
Uneori, tocmai încălcarea acelor reguli considerate sacre le permite cuplurilor să aibă o relație armonioasă și să fie fericite pe termen lung.
1. Nu vă culcați niciodată supărați
Ai auzit probabil de nenumărate ori că după o ceartă aprinsă, somnul face minuni. Deși aparent pare un sfat bun, pe teren contează mai mult abilitatea de a purta o discuție contradictorie în mod calm și rațional. Astfel se va diminua oboseala pe care partenerii de cuplu o acumulează în timpul discuției. Dacă ambii parteneri sunt furioși, tonul discuției va scăpa de sub control, rezultatul devenind imprevizibil.
Însă uneori e bine să te culci pur și simplu și să amâni discuția incomodă pentru a doua zi dimineață. Motivul este simplu: indiferent de cauza conflictului, a doua zi dimineață totul se vede mai detașat. Chiar și atunci când cauza conflictului este de o importanță majoră, dimineața va fi favorabilă unei atitudini reciproce de respect. De asemenea, pentru că ambii parteneri sunt odihniți, scade riscul de a spune la nervi ceva îngrozitor. Este una din regulile pe care cuplurile fericite o încalcă nu ușurință, căci efectele sunt pe măsură, notează Yourtango.
2. Nu păstrați secrete
În funcție de situație, a fi total transparent poate face mai mult bine decât rău. Există anumite lucruri pe care bărbații nu e nevoie să știe, și invers, explică specialiștii. De exemplu, secretele copiilor. În general, fetele sunt mai predispuse să le împărtășească mamelor micile lor secrete. De aceea, trebuie să nu le transmiți mai departe soțului sau partenerului de viață. Mai mult, te poți oferi să le oferi fiicelor tale îndrumarea de care au nevoie.
Un alt subiect sensibil chiar și în cuplurile sudate se referă la cheltuielile personale. Dacă uneori îți permiți cheltuieli extravagante pe anumite ținute sau genți, este mai bine pentru amândoi ca partenerul să nu afle costul real al achiziției tale. De fapt, fiecare partener de cuplu ar trebui să aibă propria contabilitate secretă a cheltuielilor personale.
3. Comunicați deschis
Deși se consideră că e bine să discuți cât mai mult și cât mai deschis în interiorul cuplului, există perechi la care regula opusă funcționează mult mai bine. Uneori a discuta mereu și mereu aceleași subiecte, a repune pe tapet răni sau trădări din trecut nu face altceva decât să distanțeze partenerii. În plus, dacă ați discuta în detaliu orice problemă minoră, ați pierde foarte mult timp.
Deși în orice relație funcțională este important să ai o comunicare deschisă, când cuplurile continuă să reia aceleași vechi probleme, totul poate vira rapid către conversații inutile. Uneori e mai bine să te bazezi pur și simplu pe celălalt, având încredere că acesta ține cont de interesele relației voastre.
4. Nu încerca să-ți schimbi partenerul
Reguli făcute să fie încălcate în relațiile de cuplu. Dacă simți că cineva te scoate din sărite, este mai bine să încerci să găsești o soluție decât să analizezi în tăcere conflictul. Nu te poți aștepta în mod realist ca partenerul să îți citească gândurile. Este adevărat că nu poți schimba cu totul o persoană, însă dacă discuți deschis problema ta și rogi partenerul să îi acorde atenție în interesul cuplului, puteți avea amândoi de câștigat.
O strategie eficientă în acest context nu se referă propriu-zis la schimbarea partenerului. Încearcă mai degrabă să îi explici într-un moment tandru care sunt nevoile tale. Dacă într-adevăr te iubește, nu va ezita să te facă fericită.
5. Ține cont de propriile interese
Unele cupluri preferă să fie împreună cât mai mult timp posibil. Și chiar funcționează în cazul lor. Practic nu fac aproape nimic complet separat unul de altul. Deși putem avea interese diferite de cele ale partenerului, tindem să îl implicăm și pe acesta. De exemplu, dacă partenerului tău nu îi place să gătească, dar ție îți place, lasă-l să te ajute cu sugestii la unele rețete, pentru a da un gust inedit felurilor tale de mâncare.
Este adevărat că majoritatea cuplurilor consideră că e esențial pentru o relație sănătoasă să aibă interese comune. Dacă totuși nu aveți aceleași pasiuni sau hobby-uri, le poți susține măcar parțial pe ale celuilalt.
6. Preia toate sarcinile casnice
Împărțirea responsabilităților casnice poate fi deseori un motiv de dispută. Există cupluri în care, în mod tradițional, partenera preia toate sarcinile domestice, mai ales dacă este casnică. Însă împărțirea democratică a treburilor în cămin poate fi cheia fericirii. În fond, nimănui nu îi place să fie folosit pentru a face menajul. Ideal ar fi să faceți din fericirea relației o prioritate, inclusiv împărțind în mod echitabil sarcinile mai puțin atrăgătoare.
Egalitatea în ceea ce ține de grija față de spațiul domestic este un punct de controverse în multe relații. Însă dacă partenerul preferă să preia anumite sarcini unde se simte mai confortabil, iar tu poți ajuta căminul în alte moduri diferite, pe termen lung este un pact benefic parteneriatului.
7. Să aveți regulat o seară de ieșit în oraș
Nu mai ai suficientă energie pentru o bonă și a face o rezervare la cină? Atunci conveniți să aveți regulat o seară de ieșit în oraș. Însă dacă din diferite motive asta nu se întâmplă, nu e o dramă. Puteți petrece o seară alături de copii, de familie și prieteni. Sau vă puteți aloca o seară pentru a privi împreună un film, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.
Fiecare cuplu își imaginează în mod diferit clipele romantice. Deși a ieși regulat în oraș este o relaxare binevenită după o săptămână agitată și le permite cuplurilor să se reconecteze, acest obicei nu e valabil pentru toți. A rămâne acasă și a petrece timp alături de partener poate fi forma de romantism care funcționează în cazul unor cupluri.
8. Dă prioritate romantismului
Cine cu lumânări aprinse, scrisori sau mesaje de dragoste, ținute atrăgătoare, gesturi senzuale… sau nu. În iureșul vieții cotidiene, romantismul în sens tradițional este deseori uitat. Însă nu în toate cuplurile este o dramă. Chiar dacă romantismul nu e mereu exprimat, el poate fi suplinit prin declarații de dragoste din când în când, prin gesturi de afecțiune sau mici favoruri pe care le faci celuilalt.
9. Nu primi copiii în dormitor
În vreme ce unii experți avertizează împotriva dormitului alături de copii, pentru unele cupluri dimpotrivă, funcționează de minune. Părinții adoră să îi ia uneori pe cei mici în pat alături de ei, peste noapte. Alături de copii sentimentul de intimidate și de apartenență poate crește între parteneri, observă terapeuții de cuplu. Desigur, această regulă funcționează în raport cu fiecare cuplu în parte.