Gemul de pere este delicios savurat la micul dejun, întins pe felii de pâine prăjită, tartinate cu unt. Dar, datorită aromei sale deosebite și texturii fine, îl mai poți adăuga în sosuri pentru diferite fripturi la mesele festive.
În plus, mai poate fi folosit și ca umplutură pentru prăjituri. Închipuiește-ți cât de delicioase vor fi clătitele umplute cu acest gem cu gust exotic, de toamnă. Poți transforma gemul în jeleu, adăugând puțină gelatină și vei decora cu el torturile și prăjiturile.
Dar pe lângă gustul delicios al gemului, te mai poți bucura și de anumite proprietăți benefice ale perelor care se păstrează chiar și după conservarea acestora.
Dacă te-am convins să prepari gemul delicios din pere, îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Gem de pere – Ingrediente
- 3 kg pere mai coapte
- 750 gr de zahăr
- 250 ml de apă
- 1 baton de scorțișoară
- 1 baton de vanilie
- 1 buc.de anason stelat
- sucul de la o lămâie.
Rețeta celui mai parfumat gem de pere – Mod de preparare
Ca pentru orice rețetă de gem, începe cu pregătirea fructelor, apoi a siropului în care se vor răsfăța perele.
Alege pere coapte și sănătoase pentru un gust optim și reușita gemului. Spală perele, și taie-le în sferturi, pe lungime. Curăță coaja perelor, doar dacă este mai fermă și deteriorată. Înlătură cotoarele perelor și căsuța semințelor. Apoi taie sferturile de pere în cuburi mici și pune-le într-un bol. Stropește-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Lasă-le deoparte și pregătește siropul de zahăr aromat.
Cum prepari siropul pentru dulceața de pere
Pune apa într-o cratiță cu pereții mai groși. Adaugă zahărul și amestecă bine pentru a se umezi tot zahărul. Astfel te asiguri de o topire corectă a zahărului. Așază cratița pe flacăra aragazului și adaugă în ea batonul de vanilie, batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Amestecă cu o spatulă de lemn până când se topește tot zahărul. După ce zahărul s-a topit poți reduce intensitatea focului la minim. Lasă siropul pentru gemul de pere să fiarbă pentru 10-15 minute pentru a se aromatiza bine de la mirodeniile adăugate. Apoi adaugă cuburile de pere.
Fierbe gemul de pere pentru aproximativ 30 de minute, sau până când perele se vor pasa și se vor transforma într-o pastă frumos colorată și extrem de aromată. Pe parcursul fierberii se va forma spumă la suprafața gemului. Înlătură spuma cu ajutorul unei site. dacă dorești ca gemul de pere să aibă o textură fină, pasează cuburile de pere cu ajutorul unui blender vertical. Nu uita să înlături din gem batonul de scorțișoară, pe cel de vanilie și anasonul stelat înainte de a folosi blenderul.
După fierbere pune gemul în borcane sterilizate, capsează-le capacele și acoperă-le cu o pătură. După ce se răcesc complet sub pătură le poți eticheta și transfera pe raftul din cămară.
Iar după ce ai preparat rețeta celui mai parfumat gem de pere, pune pe listă și rețeta pentru dulceață de pere. Te vei bucura la iarnă de aromele toamnei în borcanele tale din cămară.