Nopțile de chef sau aniversările au efecte neplăcute a doua zi, efecte de care este destul de dificil să scapi. Nu există o soluție universală, dar nutriționiștii oferă mai multe recomandări în astfel de situații delicate.
Rețeta pentru un mic dejun care poate trata mahmureala
Terapeuta nutrițională Cara Shaw a comentat, pentru publicația NewYorkPost, că pentru a scăpa de simptomele mahmurelii este vital consumul unui preparat plin de vitamine și antioxidanți într-un interval de 90 de minute de la trezire.
Astfel nivelurile de zahăr din sânge vor reveni la valori echilibrate.
Dacă ai exagerat cu băutura, în special multă bere sau cocktailuri cu un conținut ridicat de zahăr sau amestecuri de zahăr, este foarte probabil ca zahărul din sânge să urce semnificativ la orele dimineții, explică experta.
Astfel, alcoolul pune o mare presiune pe ficat, deci detoxifierea va avea nevoie de un suport suplimentar. Acesta poate proveni dintr-un aport adecvat de proteine, dar și din vitaminele B și antioxidanți.
Potrivit lui Shaw, ouăle, bogate în colină, ajută la detoxifierea ficatului, în vreme ce ciupercile conțin vitamine din grupul B, care susțin ficatul.
Respectiv avocado, care conține grăsimi bogate în nutrienți. Feta, de asemenea o sursă de proteine, este bogată în vitamina B12, care oferă un boost de energie dimineața.
Atât roșiile, cât și uleiul de măsline au proprietăți anti-inflamatorii, care combat efectele negative ale mahmurelii.
Rețeta omletei care face minuni în cazul mahmurelii
Nutriționista recomandă prepararea unei omlete din 3 ouă alături de ingrediente ca ciuperci, roșii, avocado și brânză feta. Această rețetă abundă în proteine și are nevoie de o jumătate de avocado, feta, roșii, jumătate de ceașcă de ciuperci sotate și ulei de măsline.
- 3 ouă gătite după preferințe
- ½ ceașcă de ciuperci sotate în ulei de măsline
- ½ avocado
- Feta presărată deasupra
- Câteva roșii preparate
- Ulei de măsline după gust
Matcha este de preferat cafelei în diminețile când te lupți cu mahmureala
Cocktailurile aromate de la petreceri sau evenimente pot cauza deshidratare, inflamație, dureri de cap, probleme stomacale, somn insuficient, greață și chiar vomă, pentru a numi doar câteva simptome neplăcute.
În ceea ce privește o băutură pe care este indicat să o bei dimineața pentru a combate eficient efectele mahmurelii, Shaw sugerează să bei ceai matcha în loc de cafea. Matcha are un conținut mai scăzut de cafeină comparativ cu cafeaua.
Abundă în antioxidanți care dau organismului un boost necesar de energie, completează experta. Aceasta recomandă o băutură cu cafeină după masă pentru a te asigura că nu dezechilibrează nivelurile tale de cortizol, destul de importante când vine vorba de mahmureala de după o noapte de pomină.
Alte remedii la care poți apela sunt tratamentele intravenoase cu picătura, bulionul de oase, ghimbirul, anumiți aminoacizi și suplimente cu dihidromiricetină.
Totuși, numeroși experți consideră că este mai bine să se evite astfel de remedii. Soluția ideală este să aștepți să îți treacă mahmureala în mod natural, sau să eviți alcoolul din capul locului.