Ruladele sunt printre cele mai simple deserturi. Pe cât de simplu se prepară, pe atât sunt de gustoase. În plus, au și un aspect foarte frumos și pot concura cu alte prăjituri pe un platou festiv.
Rețetele sunt foarte versatile. Poți prepara foaia de ruladă și diferite compoziții simple sau combinate. Pentru umplutură poți alege diferite creme, dar poți apela cu succes și la borcanele cu gem sau cu dulceață. Cu cât gemul este mai colorat și mai aromat, cu atât rulada va fi mai spectaculoasă și mai gustoasă.
Printre cele mai frumos colorate și aromate gemuri se numără și cel de căpșuni, dar și cel de zmeură. Descoperă aici și o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni. Mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru rulada delicioasă și spectaculoasă.
Ruladă cu gem de căpșuni – Ingrediente
- 5 ouă de mărime medie
- 125 gr făină
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 8 ml esență de vanilie
- 275 gr gem de căpșuni
- zahăr pudră pentru decor, opțional.
Rețeta ruladei cu gem – Mod de preparare
Pentru că umplutura o ai deja la borcan, nu îți rămâne decât să prepari foaia de ruladă. Cât despre gemul de căpșuni, poți opta pentru a-l folosi simplu sau îl poți transforma într-un jeleu delicios.
Doar încălzești gemul, îl treci printr-o sită deasă și adaugi o linguriță de amidon. Îl mai fierbi la bain marie, până când se hidratează amidonul, amestecând continuu pentru omogenizare. Acest pas este opțional, rulada va fi delicioasă și umplută cu gemul de căpșuni simplu.
Descoperă aici și o rețeta de ruladă Pavlova cu jeleu de zmeură și mascarpone.
Cum prepari rețeta de ruladă cu gem de căpșuni
Începe cu pregătirea tăvii de copt, în care așezi hârtie pergament. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri în ele. Albușurile le amesteci bine presărate cu un praf de sare, până când devin cristaline. Apoi, adaugă treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și amestecă energic până când obții o bezea fermă.
Amestecă și gălbenușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, până când acesta se dizolvă. Adaugă uleiul și esența și omogenizează compoziția. Încorporează în compoziția rezultată bezeaua de albușuri, adăugând-o treptat și amestecând ușor. La final, adaugă treptat și făina trecută prin sită.
Întindem uniform aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt. Pune tava în cuptor și coace foaia de ruladă pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius.
Imediat după coacere, răstoarnă foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit ușor. Ruleaz-o în acest ștergar și las-o până când se răcește. După răcire, întinde foaia de ruladă și unge-o cu gemul de căpșuni. Ruleaz-o din nou, înfășoar-o cu hârtie de copt și las-o la odihnit 1-2 ore.
Apoi, se va putea porționa frumos.
Dacă dorești și alte rețete de ruladă, îți recomandăm să încerci rețeta de ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni.