Ceaiul matcha, cunoscut și sub denumirea de aur verde, a devenit foarte popular in ultimii ani, datorită proprietăților benefice pe care le aduce organismului.
Pudra de matcha, din care se face ceaiul, este de fapt ceai verde măcinat foarte fin. Este folosită atât pentru prepararea ceaiurilor, cât și pentru a da culoare și gust deosebit anumitor preparate culinare. Se poate folosi la prepararea aluaturilor, a cremelor și budincilor, dar și la cocktail-uri, latte-uri sau alte băuturi. Citește și care sunt beneficiile ceaiului verde pentru sănătate.
Îți oferim mai jos o rețetă interesantă de ruladă din bucătăria japoneză, pentru a o prepara și tu și a te bucura de ea alături de cei dragi.
Ruladă japoneză cu ceai matcha – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei rulade de ingrediente pentru foaia de aluat și ingrediente pentru crema de brânză.
Pentru foaia de ruladă:
- 4 ouă de mărime medie
- 100 gr de zahăr
- 100 gr de făină
- 15 gr pudră de matcha
- 5 gr praf de copt
- 1 praf de sare.
Pentru cremă:
- 250 gr mascarpone
- 200 ml frișcă lichidă
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare.
- fructe proaspete pentru decor.
Rețetă de ruladă japoneză cu ceai matcha – Mod de preparare
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește o tavă de aproximativ 24/36 cm. Pune hârtie de copt în tavă și unge-o cu ulei.
Cum prepari foaia de ruladă
Amestecă într-un bol făina cu praful de copt și pudra de matcha. Trece amestecul de două-trei ori prin sită, pentru a deveni aerat
În alte două boluri separă albușurile de gălbenușuri. Presară un praf de sare peste albușuri și bate-le cu mixerul sau cu un tel până când devin spumoase.
Peste gălbenușuri adaugă zahărul și amestecă-le până când devin cremoase. Adaugă amestecul de făină cu praf de copt și pudra matcha și omogenizează. Potrivește textura cu 1-2 linguri de lapte, apoi adaugă spuma de albușuri. în mai multe etape. Amestecă ușor pentru a obține un aluat aerat.
Întinde aluatul în tavă, nivelează-l cu o spatulă de tort și pune tava în cuptorul încălzit. Coace foaia de ruladă pentru 12 minute la 180 de grade Celsius. După coacere răstoarnă foaia de ruladă peste un ștergar de bucătărie umezit cu apă și bine stors. Apoi, rulează foaia de aluat cu prosopul și cu hârtia de copt și las-o 15 minute, timp în care prepari crema.
Cum prepari crema pentru ruladă japoneză cu ceai matcha
Pune frișca lichidă în bolul mixerului și amestec-o până când începe să capete consistență. Adaugă zahărul și continuă amestecarea, apoi adaugă mascarponele. Presară și un praf de sare pentru accentuarea gustului. Scoate foaia de ruladă din prosop și întinde crema peste ea în strat uniform. Presară câteva fructe proaspete și rulează strâns. Împachetează rulada în hârtie de copt și pune-o la rece pentru 2-3 ore, apoi o poți porționa. Decoreaz-o cu fructe proaspete pentru un aspect spectaculos.
Este și gustoasă și interesantă datorită straturilor colorate.
Și dacă îți plac ruladele ca desert, pentru data viitoare îți recomandăm o rețetă de ruladă de bezea cu cremă de vanilie și căpșuni.