Salata combină perfect dulceața rodiei cu prospețimea verdețurilor și cremozitatea brânzei feta, oferind în același timp o doză generoasă de proteine și fibre. Brânza feta oferă o notă sărată și cremoasă, contrastând plăcut cu dressingul aromat pe bază de lămâie și miere.
Această salată este perfectă pentru o masă sănătoasă, fiind bogată în proteine, fibre și antioxidanți. Se potrivește de minune cu preparate din carne de pui, pește la grătar sau poate fi savurată ca atare pentru un prânz lejer și nutritiv.
Descoperă mai jos rețeta detaliată, pentru a o prepara și tu și a te răsfăța cu o masă delicioasă și sănătoasă.
Salată de quinoa cu rodie și feta – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei delicioase și sănătoase salate de câteva ingrediente de bază și de alte câteva ingrediente pentru dressing. Urmărește mai jos care sunt acestea.
Pentru baza salatei:
- 200 g quinoa (albă, roșie sau mix)
- 400 ml apă sau supă de legume
- 1 rodie (semințele)
- 150 g brânză feta, fărâmițată
- 2-3 fire de ceapă verde, tocate
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat fin
- 1 legătură de mentă proaspătă (opțional), tocată fin.
Pentru dressing:
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri suc proaspăt de lămâie
- 1 linguriță miere sau sirop de arțar
- 1 linguriță muștar Dijon
- 1 cățel de usturoi, tocat fin sau dat pe răzătoare
- sare și piper, după gust.
Salată de quinoa cu rodie și feta – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea boabelor de quinoa. Pune quinoa într-o sită și clătește-o bine sub jet de apă rece pentru a îndepărta gustul amar.
Fierbe quinoa în apă sau supă de legume, conform instrucțiunilor de pe ambalaj (aproximativ 15 minute, până când boabele devin translucide și au absorbit lichidul).
Oprește focul și lasă quinoa acoperită timp de 5 minute pentru a continua hidratarea. Apoi amestec-o ușor cu o furculiță și las-o să se răcească complet. Descoperă și o rețetă de salată de fructe cu quinoa, perfectă pentru micul dejun.
Între timp te poți ocupa de prepararea dressingului.
Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămâie, mierea și muștarul. Adaugă usturoiul tocat și asezonează cu sare și piper după gust. Amestecă bine, până la omogenizare.
Pentru a forma delicioasa salată de quinoa cu rodie și feta, într-un bol mare, combină quinoa răcită cu ceapa verde, pătrunjelul și menta. Adaugă semințele de rodie și nucile/migdalele prăjite.
Toarnă dressingul peste salată și amestecă ușor pentru a combina ingredientele.
La final, adaugă brânza feta fărâmițată și amestecă ușor, astfel încât să nu se sfărâme prea mult.
Salata se poate servi imediat sau se poate lăsa la frigider timp de 30 de minute pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.
Poți decora cu câteva frunze proaspete de mentă, pătrunjel verde și extra semințe de rodie pentru un aspect festiv. Dacă dorești un contrast mai deosebit de culori, mai poți adăuga și fâșii de morcov sau morcov răzuit.
Tot din categoria rețetelor de salate gustoase și sănătoase îți mai recomandăm să încerci și rețeta de salată de crudități, cu sos de iaurt .