Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană

Samosa este denumirea unui aperitiv cald din gastronomia indiană și pakistaneză, devenit foarte popular de-a lungul timpului în toate bucătăriile lumii. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri.

Maria Udrea
Publicat: 21 septembrie 2023, 6:08

Pentru umplutură, se folosesc legume precum cartoful și mazărea, plus condimente specifice bucătăriei indiene. Triunghiurile astfel umplute se prăjesc în baie de ulei și se servesc calde, cu diferite sosuri. Unul dintre sosurile recomandate este cel de iaurt cu pătrunjel. De asemenea, se recomandă și sosul picant de roșii sau un sos de ardei.

Pornind de la rețeta clasică, tradițională, fiecare o poate adapta după propriul gust. Se poate adăuga și carne tocată, dacă nu se dorește ca rețeta să fie vegetariană.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană.

Rețetă de samosa – Ingrediente

Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru prepararea aluatului și de alte câteva ingrediente, la fel de simple, pentru umplutură. Mai ai nevoie de ulei pentru prăjit și de sosuri pentru servit.

Pentru aluat:

  • 500 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 250 ml apă călduță
  • 75 ml ulei
  • 1 lingură oțet de vin alb.

Pentru umplutură:

  • 2 cartofi
  • 150 gr mazăre congelată
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță cu condimente indiene
  • sare după gust
  • 2 linguri de ulei.

Alte ingrediente:

  • ulei pentru prăjit
  • sos pentru servit.

Rețetă de samosa – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, care nu necesită mult timp.

Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Apoi, adaugă peste ea toate celelalte ingrediente și amestecă-le. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când devine compact. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.

Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Cum prepari umplutura pentru aperitiv cald, indian

Pregătește o tigaie încăpătoare, în care pui uleiul la înfierbântat. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Adaug-o în tigaie și presară puțină sare peste ea. Curăță ghimbirul și răzuiește-l peste ceapă. Amestecă pentru omogenizare, apoi adaugă condimentele indiene.

Lasă ceapa să se călească ușor și curăță cartofii. Clătește-i, toacă-i în cuburi mici și adaugă-i într-un bol cu apă rece pentru a nu oxida. După ce i-ai tocat pe toți, adaugă-i în tigaie, scurși de apă. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul și lasă-i să se pătrundă ușor.

Adaugă mazărea congelată și amestec-o bine și pe aceasta cu ingredientele din tigaie. Dacă necesită, adaugă 1-2 linguri de apă pentru a nu se arde ingredientele. Spre final de preparare, adaugă și usturoiul răzuit.

Cum formezi și prepari samosa

Împarte aluatul în trei părți și întinde fiecare parte în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 20 cm. Secționează foaia în două. Împachetează fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet. Unge aluatul cu apă, acolo unde este petrecut, pentru a se lipi o parte de cealaltă și a nu se desface în timpul preparării.

Aluatul se modelează sub formă conică, apoi se umple cu legumele preparate / Profimedia Images

Ia câte un con de aluat în mâna stângă și adaugă în interior o lingură sau linguriță de umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.

Ingredientele pentru umplutură se prepară la tigaie în puțin ulei / Profimedia Images

După ce ai umplut toate conurile de aluat, prăjește-le în ulei încins până când se rumenesc frumos.

Aperitivele indiene se prăjesc în ulei și se scot pe prosoape de hârtie / Profimedia Images

Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei. Servește-le calde cu sosul preferat, iar dacă îți plac astfel de gustări, îți mai oferim o rețetă de pateuri cu brânză sărată și mărar.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI