Deși este adevărat că acest hormon influențează modul în care te simți, el este esențial pentru multe funcții zilnice. Cortizolul ajută la reglarea răspunsului la stres, a nivelului glicemiei, a metabolismului, a inflamației și chiar a ciclului somn-veghe.
Semne că ai un nivel ridicat de cortizol
Cheia este menținerea lui într-un interval sănătos, pe care glandele suprarenale îl reglează natural. Totuși, dacă nivelurile de cortizol devin prea mari pentru o perioadă îndelungată, pot apărea efecte secundare neplăcute, care pot pune în pericol sănătatea. Pentru a separa miturile de realitate, specialiștii au analizat mai multe studii relevante.
Ai probleme cu adormirea sau te trezești frecvent noaptea
Dacă ai dificultăți în a adormi este posibil ca nivelul cortizolului să fie crescut.
Cortizolul ar trebui să fie scăzut seara. Cu toate acestea, stresul sau variațiile glicemiei pot determina o eliberare anormală a acestuia, perturbând somnul.
Un studiu a arătat că nivelurile mai ridicate de cortizol înainte de culcare sunt asociate cu un somn mai scurt și de calitate mai slabă. Această legătură s-a observat și în rândul persoanelor cu diabet de tip 2, spune specialiștii.
Acumulezi grăsime în jurul abdomenului
Dacă observi că te îngrași în zona abdominală fără să fi schimbat dieta, ar putea fi vorba de un exces de cortizol. Acest hormon favorizează depozitarea grăsimii în zona abdominală, ca mecanism de „supraviețuire” în fața stresului.