Poți folosi smântâna vegetală în rețete de sosuri, ca dressing pentru salate sau în ciorbe și supe. Este perfectă și în compoziția de creme pentru prăjituri și torturi. Tot ce trebuie să faci este să pregătești nucile caju de seara, iar a doua zi, vei putea prepara în doar 10 minute o smântână vegetală, cremoasă și delicioasă.
Chiar dacă nucile caju sunt puțin mai costisitoare, îți recomandăm să le incluzi în alimentația ta deoarece sunt bogate în nutrienți. Conțin vitamine, printre care amintim B, C, E și K. În plus, consumul lor asigură un aport de proteine și minerale, precum calciu, cupru, magneziu, fier și fosfor.
Consumul regulat de nuci caju ajută la prevenirea apariției diabetului, dar și al anemiei. În plus, includerea lui în alimentați contribuie la reducerea colesterolului rău din sânge, reducând astfel riscul apariției bolilor cardiovasculare. De asemenea, poate îmbunătăți vederea și reduce riscul apariției cataractei. Acestea sunt doar câteva din multiplele beneficii ale consumului de nuci caju.
Dacă te-am convins, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara rețeta de smântână vegetală și a te bucura de gustul și beneficiile ei.
Smântână din caju – Ingrediente
- 250 gr nuci caju, crude
- 400 ml apă caldă
- 200 ml apă rece
- 1 vârf de linguriță cu sare
- sucul de la 1/2 lămâie, sau după gust
- 1-2 linguri de ulei, opțional.
Rețetă de smântână vegetală – Mod de preparare
Pentru că nucile caju necesită un timp mai îndelungat de hidratare, este necesar să le pregătești cu o zi înainte.
Înainte de a pune nucile la hidratat, asigură-te că sunt lipsite de alte impurități. Desfă pachetul de caju pe masa de lucru și înlătură eventualele coji sau alte impurități. Apoi, pune nucile într-un bol încăpător și adaugă peste ele apa călduță. Acoperă bolul cu un ștergar de bucătărie și lasă-l pe masă până a doua zi. Dacă te hotărăști să prepari în aceeași zi smântâna, lasă nucile caju la hidratat cel puțin 6 ore.
Cum prepari smântână din caju
După ce nucile caju s-au hidratat suficient în apă, transferă-le într-o sită, clătește-le cu apă rece și lasă-le la scurs. Pune apoi nucile în recipientul unui blender electric împreună cu 150 ml de apă rece, puțin suc de lămâie și puțină sare. Pornește blenderul și transformă nucile într-o pastă consistentă și omogenă. Adaugă treptat apă și suc de lămâie, până când ajungi la consistența dorită a smântânii.
Vezi mai multe imagini cu smântâna vegetală accesând GALERIA FOTO!
Iar dacă dorești o smântână mai cremoasă și mai fină, adaugă și câte puțin ulei în timp ce amesteci ingredientele. Uleiul este opțional, însă, dacă adaugi o cantitate mai mare, te vei bucura de o maioneză vegetală delicoasă.
Transferă smântâna vegetală în borcane de sticlă cu capace și depoziteaz-o în frigider. Le poți păstra chiar și o săptămână. Iar dacă ești în căutarea mai multor preparate vegetale gustoase și sănătoase, îți oferim și o rețetă de lapte de migdale preparat în casă.