Din florile de soc proaspăt culese se prepară renumita băutură numită socată, dar și siropul de soc. Florile de soc sunt bogate în substanțe cu efect antioxidant, antiinflamator, antiviral, dar și anticancerigen. Acestea conțin pigmenți organici, tanin, aminoacizi, carotenoide, flavonoide, vitaminele A şi B şi o cantitate mare de vitamina C.
În plus, din florile uscate de soc poți prepara ceaiuri aromate și cataplasme.
Dacă te-am convins cu proprietățile miraculoase ale florilor de soc, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara cea mai gustoasă băutură răcoritoare din flori de soc.
Socată – Ingrediente
- 4,5 litri apă
- 12 flori mari de soc, bine înflorite
- 400 gr de zahăr tos
- 4 lămâi mari, bio
- drojdie proaspătă, cât un bob de orez.
Băutură răcoritoare din flori de soc – Mod de preparare
Începe cu pregătirea recipientelor în care vei pune florile de soc la macerat. Ideal ar fi să folosești un borcan de sticlă cu capacitatea de 5 litri sau două borcane cu capacitatea de 2,5 litri. Este necesar ca sticla să fie transparentă pentru a putea fi pătrunsă de razele soarelui. Spală bine borcanul sau borcanele și sterilizează-le. Când ai recipientele pregătite, te poți ocupa de pregătira florilor de soc.
Cum pui la macerat florile de soc pentru socată
Alege cele mai deschise flori de soc pentru ca efectul să fie maxim. Scutură florile ușor pentru a cădea din ele eventualele mici insecte sau impurități. Apoi, clătește bine florile în apă rece pentru a te asigura că sunt perfect curate. Așază florile la baza borcanului sau a borcanelor. Stoarce sucul de la două lămâi peste flori, apoi adaugă zahărul.
Spală bine celelalte lămâi și taie-le în felii de aproximativ 5 mm grosime. Adaugă-le peste zahărul din borcan. Adaugă și drojdia, apoi toarnă apa și acoperă borcanul cu un tifon curat. Pune capacul borcanului peste tifon, dar fără a-l înfileta.
Așază borcanul la loc luminos unde să pătrundă soarele. Astfel, florile vor fermenta mai rapid, iar socata va fi bună de băut în maxim 2 zile. De două ori pe zi ridică tifonul de deasupra borcanului și amestecă ingredientele din borcan cu o spatulă de lemn sau de silicon. Nu sunt recomandate obiectele metalice pentru a nu oxida ingredientele.
Când socata începe să fermenteze și se ridică puțină spumă la suprafață, este momentul să o treci prin sită sau prin tifon.
Pune socata în sticle, închide-le ermetic și lasă-le la loc răcoros. Se pot păstra până la o săptămână.
În timpul servirii poți aromatiza socata cu frunze de mentă, cu căpșun, sau cu vanilie. Este delicioasă savurată în zilele călduroase cu 2-3 cuburi de gheață.
Vezi mai multe imagini cu băutura răcoritoare din flori de soc în GALERIA FOTO!
Spor la preparat și poftă bună la savurat! Și dacă ești în căutarea mai multor rețete de băuturi răcoritoare îți oferim și o rețetă simplă de compot de căpșuni.
Beneficiile socului pentru sănătatea organismului
Socul este considerat un arbust cu proprietăți miraculoase asupra sănătății organismului uman.
Atât florile cât și fructele, frunzele, scoarța, dar și rădăcina sunt întrebuințate deoarece au efecte terapeutice multiple. Sunt utilizate în prevenirea și tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Frunzele de soc au acțiune laxativă, iar florile au acțiune diuretică și sudorifică. La rândul lor, fructele conțin multe vitamine, iar scoarța este și aceasta bogată în substanțe diuretice.
Florile de soc sunt utilizate în curele de detoxifiere a organismului. Acestea ajută la eliminarea apei și a toxinelor din organism. În plus, au capacitatea de a regla metabolismul, de aceea sunt recomandate și în dietele de slăbire.