Rețeta nu este complexă, iar ingredientele folosite sunt dintre cele mai comune. Însă pentru un gust optim al sosului, va trebui să optezi pentru roșii de grădină cărnoase și bine coapte. Pe lângă roșii și ardeiul iute, mai adaugi și ceapă, usturoi și câteva condimente care vor oferi aromă plăcută sosului.
O altă rețetă de conserve din roșii pe care ți-o mai recomandăm pentru testare este cea de bulion de roșii cu ardei capia copți. Iar mai jos, îți oferim rețeta sosului de roșii picant, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Sos picant de roșii – Ingrediente
- 3 kg roșii foarte coapte;
- 1-2 ardei iuți de culoare roșie;
- 3-4 căței de usturoi;
- 2-3 fire de busuioc;
- 1 ceapă mică;
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
- 1 lingură de sare pentru murături;
- 2-3 linguri de zahăr.
Rețeta sosului de roșii – Mod de preparare
Mai întâi, va trebui să pregătești roșiile, apoi celelalte ingrediente. Spală roșiile, șterge-le, apoi le toci în bucăți mai mici. Folosește o mașină de tocat cu separator de semințe, dacă deții una. Sau poți folosi un storcător de fructe, pentru a separa din start semințele și cojile roșiilor.
După ce pregătești ingredientele, pregătește cratița și ustensilele necesare preparării sosului. Folosește o cratiță cu baza dublă și pereții mai înalți și o spatulă de lemn sau de silicon pentru amestecarea ingredientelor.
Cum prepari sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi
După ce ai pregătit roșiile, pregătește ardeiul iute. Clătește-l bine cu apă, șterge-l și secționează-l pentru a-l curăță de cotoare, nervuri și semințe. Trece-l prin mașina de tocat, sau prin robot pentru a-l mărunți.
Curăță grăunții de usturoi. O parte din aceștia dă-i răzătoare, iar cealaltă parte îi toci rondele. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Clătește frunzele de busuioc, scurge-le bine și toacă-le mărunt.
Pune uleiul în cratița pregătită și așaz-o pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și adaugă ceapa tocată, împreună cu rondelele de usturoi. Presară și puțină sare și amestecă ingredientele prin uleiul încins până când încep să se pătrundă. Sarea va intensifica gustul cepei, dar în același timp o și deshidratează și o ajută să se pătrundă mai rapid. Când ceapa își schimbă culoarea adaugă frunzele de busuioc, apoi ardeiul iute și roșiile.
Dacă dorești ca gustul sosului să fie și mai picant, strecoară în sos și câteva semințe de la ardeiul iute.
Fierbe sosul de roșii până când se reduce la jumătate din cantitatea inițială. Nu uita să îndepărtezi spuma care se formează la suprafața sosului. Când sosul este aproape gata potrivește-i gustul cu sare. Adaugă și zahărul, dar și usturoiul răzuit. Acesta va oferi sosului un plus de aromă, adăugat spre final de preparare.
Pune deliciosul sos picant de roșii fierbinte în borcane sau în sticle sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo să se răcească lent.
Poți testa gustul delicios al sosului folosindu-l la rețeta de chiftele cu mozzarella și sos de roșii, la cuptor.