Bulionul de roșii este o conservă care nu lipsește din cămara nimănui pentru că are multiple întrebuințări în bucătărie. Este cea mai concentrată conservă de roșii, cu gust intens și culoare deosebită. Ardeii copți adăugați în compoziția bulionului îl fac mai dens, mai gustos, dar și mai colorat.
Te vei bucura de gustul bulionului de roșii, adăugându-l în diferite rețete de mâncăruri scăzute. Una dintre acestea este rețeta de sarmale tradiționale, mult adorată de toată lumea. Dar îl mai poți folosi la rețetele de pizza sau de tarte sărate.
Rețeta nu se prepară greu și nu necesită nici foarte multe ingrediente. Însă necesită un timp mai îndelungat de preparare pentru a deveni cât mai consistent.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai populare rețete de conserve din roșii.
Bulion de roșii cu ardei capia copți – Ingrediente
- 5 kg de roșii bine coapte
- 2,5 kg de ardei capia copți
- 50 gr sare pentru murături, neiodată
- 100-150 gr zahăr.
Rețetă de bulion clasic de roșii cu ardei – Mod de preparare
Rețeta pe care ți-o propunem este cea clasică, așa cum o preparau mamele și bunicile noastre. Diferența constă în modul de fierbere. Ele fierbeau bulionul în tuciuri de aluminiu așezate pe foc de lemne, în cantități mari. Preparat astfel bulionul este mult mai gustos, atât datorită vasului, cât și focului de lemne, dar și cantității mari de ingrediente. Metoda este folosită și în prezent în zonele rurale. Însă, în lipsa acestor facilități, poți prepara bulionul pe flacăra aragazului într-un ceaun sau într-o cratiță de inox cu baza dublă.
Rețeta bulionului clasic nu prevede condimente sau ierburi aromate. Dacă dorești o conservă de roșii aromată, poți încerca rețeta de sos de roșii concentrat pentru iarnă.
Cum prepari rețeta de bulion de roșii cu ardei capia copți
Începe cu spălarea roșiilor și ardeilor. Șterge ardeii cu prosoape de hârtie și așază-i într-o tavă de cuptor, la baza căreia pune hârtie de copt. Coace ardeii în cuptorul setat la o temperatură de 200 de grade Celsius, pentru 40 de minute. Pe la jumătatea timpului de coacere, întoarce ardeii de pe o parte pe cealaltă.
După coacere, curăță ardeii de coajă, de nervuri și de semințe și trece-i prin mașina de tocat.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării bulionului accesând GALERIA FOTO!
În timpul cât se coc ardeii la cuptor ocupă-te de roșii. Toacă roșiile în cuburi și trece-le prin mașina de tocat cu separator de semințe. Pune pasta rezultată în cratiță și așaz-o pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă pasta de roșii să fiarbă până când se formează spumă la suprafața ei. Înlătură spuma cu o sită deasă, apoi micșorează flacăra aragazului la intensitate minimă. Fierbe această pastă de roșii până când cantitatea ei se reduce la jumătate.
Adaugă ardeii copți și amestecă-i bine cu pasta de roșii.
Mai fierbe acest bulion de roșii cu ardei capia copți până când se reduce din nou și devine consistent. Adaugă sarea și zahărul spre final de fierbere. Amestecă intens până când acestea se topesc. Gustă bulionul și potrivește-l după propriu gust. Mai poți adăuga zahăr, dacă îl dorești mai dulce.
Pune bulionul fierbinte în sticle sau borcane sterilizate.
După ce le închizi ermetic cu capacele din dotare, acoperă borcanele cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc. Apoi, le poți eticheta și transfera pe raftul din cămară.