Din dovlecei cruzi poți prepara o varietate de rețete culinare, extrem de simple și rapide. Niciuna dintre acestea nu necesită multe ingrediente și nici costuri exagerate. Poți pregăti din dovlecei diferite salate, chiftele, supe-creme sau mâncăruri scăzute. Poți prepara și diferite aperitive, sosuri, zacuscă, dar și deserturi.
Dovleceii se pot combina cu o multitudine de alte ingrediente. Gustul lor va fi influențat de gustul celorlalte ingrediente, rezultând la final preparate savuroase. Dintre acestea, îți recomandăm și o rețetă de dovlecei gratinați la cuptor cu roșii cherry. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru una dintre cele mai simple, gustoase și spectaculoase rețete cu dovlecei.
Sticksuri de dovlecei în crustă de pesmet cu parmezan – Ingrediente
- 2 dovlecei verzi cruzi
- sare pentru deshidratat
- 50 gr unt topit sau ulei de măsline
- 3 ouă de mărime medi
- 200 gr făină
- sare și piper, după gust
- 100 gr pesmet panko
- 100 gr parmezan răzuit
- verdeață, pentru decor
- sos de iaurt sau ketchup pentru servit.
Rețetă de sticksuri de dovlecei în crustă – Mod de preparare
Începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor și ustensilelor necesare rețetei. Apoi, pregătește o tavă de cuptor în care așezi hârtie de copt și pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Spală bine dovleceii și taie-i mai întâi în jumătăți transversale. Îndepărtează partea cu semințe din interiorul jumătăților de dovlecei. Nu le îndepărta coaja decât dacă sunt mai maturi.
Porționează jumătățile de dovlecei în felii grosiere. Taie feliile în formă de bastonașe asemănătoare cu sticksurile. Așază bastonașele pe blatul de lucru și presară sare peste ele.
Lasă-le 10-15 minute la deshidratat, apoi tamponează-le cu prosoape de hârtie pentru a absorbi lichidul format la suprafața acestora.
Cum prepari delicioasele sticksuri din dovlecei verzi
Amestecă într-un bol ouăle cu o priză de sare și una de piper. Adaugă și 1/2 lingură de făină, pentru consistență. Omogenizează bine amestecul. În alt bol amestecă pesmetul cu parmezanul, iar într-un al treilea bol pune făina.
Unge bastonașele de dovlecei cu unt topit și răcit sau cu ulei de măsline. Apoi trece-le pe rând prin făină, prin compoziția de ouă și, la final, prin amestecul de pesmet cu parmezan.
Așază-le în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Pune tava în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius și coace delicioasele sticksuri de dovlecei în crustă de pesmet cu parmezan pentru 10-15 minute. Lasă-le până când capătă o crustă aurie. Întoarce-le pe partea cealaltă spre final de preparare, pentru a obține o rumenire uniformă.
Vezi mai multe imagini cu sticksurile de dovlecei în GALERIA FOTO!
Te poți bucura de gustul lor în timp ce vizionezi emisiunea preferată sau când vin prietenii în vizită.
Sunt foarte gustoase, mai ales, servite cu un sos de iaurt cu usturoi sau cu ketchupul preferat. Îți oferim și o rețetă de sos de iaurt cu usturoi și castraveți. Este rețeta celebrului sos tzatziki din bucătăria grecească care este la mare căutare mai ales vara. Este gustos, răcoritor și hidratant.