Ștrudel cu mere. Rețeta simplă pentru un desert savuros

Pentru momentele de răsfăț în familie, prepară o rețetă de ștrudel cu mere, simplă și ușoară, cu ingrediente puține și mereu la îndemână.

Publicat: 10 septembrie 2021, 7:38
Actualizat: 14 iunie 2022, 18:22

Pentru această rețetă simplă de desert savuros nu trebuie decât să pregătești merele și un aluat foietaj. Iar dacă timpul nu-ți permite să pregătești aluatul, poți opta pentru aluat foietaj din comerț. Merele le poți tăia în cuburi mici, sau le poți da pe răzătoarea mare. Le caramelizezi ușor cu zahăr și unt apoi le aromatizezi cu scorțișoară, sau vanilie. Indiferent de aroma aleasă ștrudelul cu mere este foarte delicios.

Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celui mai simplu desert cu mere.

Ștrudel cu mere – Ingrediente

Ai nevoie pentru acest desert de două tipuri de ingrediente: ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutura de mere.

Ingrediente pentru aluat de ștrudel:

  • 350 g făină
  • 1 ou
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 150 ml apă minerală
  • 1 praf sare
  • 1 praf bicarbonat de sodiu
  • Pentru uns aluatul:
  • 150 g unt
  • 100 g făină

Ingrediente pentru umplutura de mere:

  • 1 kg mere ușor acrișoare
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 150 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 50 gr unt
  • 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară
  • 50 gr stafide

Rețetă de ștrudel cu mere – Mod de preparare

Chiar dacă găsești o varietate de aluaturi fragede, sau aluat foietaj, în comerț, nu uita că aluatul preparat în casă este mult mai sănătos

Cum pregătești aluat foietaj de casă

Trece făina prin sită, într-un vas încăpător și pune la mijlocul ei oul, un praf de sare, un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu și untul tăiat în cuburi. Amestecă ingredientele cu vârful degetelor, sau cu mixerul în timp ce torni, treptat, apa minerală. Vei obține un aluat ușor moale, dar nelipicios.

Pentru compoziția de uns aluatul, topește untul și lasă-l să se tempereze, dar nu să se răcească de tot. Adaugă făina amestecând intens până se omogenizează compoziția. Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie subțire. Unge jumătate din foaia de aluat cu jumătate din compoziția de unt amestecat cu făină. Adu jumătatea de foaie neunsă peste jumătatea unsă, folosind sucitorul de aluaturi.

Rulează pe sucitor marginea aluatului neuns și o aduci peste marginea unsă, presând bine marginile. Unge iar jumătate din aluatul împachetat cu jumătate din cantitatea de făină cu unt rămasă. Procedezi la fel aducând partea neunsă peste cea unsă și mai faci odată operațiunea. În total, împachetezi aluatul de trei ori. Acoperă pachetul de aluat cu folie de prospețime și pune-l la frigider pentru 30 de minute. Între timp, te ocupi de umplutura ștrudelului.

Cum pregătești umplutura pentru ștrudel cu mere

Spală bine merele, curăță-le de coajă și cotoare și taie-le în cuburi micuțe. Stropește-le cu puțin suc de lămâie pentru a nu oxida. Pune zahărul la caramelizat, într-un vas cu pereți dubli. Adaugă și untul și amestecă până când sunt topite ingredientele Adaugă cuburile de mere și amestecă-le ușor pentru a se carameliza uniform. Lasă-le 7-8 minute, doar până își schimbă culoarea. Adaugă și stafidele clătite cu apă rece și scurse și lasă totul la răcit.

Cum asamblezi și coci ștrudelul cu mere

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți aproximativ egale. Întinde cele două părți de aluat pe masa presărată cu făină, în două foi dreptunghiulare. Peste compoziția de mere răcită, adaugă scorțișoara și zahărul vanilinat. Împarte compoziția în două părți egale pe care le întinzi la câte unul din capetele foilor de aluat. Apoi rulezi foile cu merele la interior.

Umplutura de mere cu stafide se rulează în interiorul aluatului / Shutterstock

Transferi rulourile în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Crestează rulourile de aluat deasupra, din loc în loc și dă tava la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă deliciosul ștrudel cu mere să se răcească și poți presăra deasupra lui zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Ștrudelul se porționează după răcire și se decorează cu zahăr pudră / Shutterstock

Poți opta pentru a servi ștrudelul glazurat cu sos caramel.

Spor și poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI