Tot ce trebuie să faci este să frămânți un aluat clasic din puține ingrediente și să îndepărtezi sâmburii vișinelor. Dacă nu ai timp pentru prepararea aluatului, poți folosi un aluat clasic de foietaj. Îl găsești în toate magazinele alimentare, este accesibil și este perfect pentru astfel de deserturi.
În momentul în care vei dispune de mai mult timp și vrei să te aventurezi mai mult în bucătărie, poți prepara și aluatul foietaj în casă. Poți pregăti o cantitate mai mare, pe care ulterior o vei congela. Așa te vei bucura și cu altă ocazie de un aluat gustos și sănătos, preparat în casă.
Descoperă aici rețeta aluatului foietaj preparat în casă, iar mai jos, îți oferim rețeta ștrudelului cu vișine și gust dulce-acrișor.
Ștrudel cu vișine – Ingrediente
Pentru acest desert delicios, ai nevoie de câteva ingrediente pentru prepararea aluatului și de alte câteva ingrediente pentru umplutură. Vezi mai jos care sunt acestea.
Ingrediente pentru aluat:
- 250 gr făină
- 120 ml apă
- 60 gr unt cu peste 80% grăsime
- 1 linguriță de oțet
- un vârf de linguriță cu sare
- 100 gr de unt topit.
Pentru umplutură:
- 750 gr vișine fără sâmburi
- 150 gr zahăr
- 25 gr amidon alimentar.
Ștrudel cu vișine – Mod de preparare
Pentru că aluatul constituie baza desertului, începe cu prepararea acestuia. Odată frământat, îl lași să se relaxeze la rece și pregătești vișinele.
Cum prepari aluat fraged pentru ștrudel
Amestecă făina cu sarea și trece amestecul prin sită, într-un bol de frământare. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi sau dat pe răzătoare. Adaugă și oțetul. Apoi frământă untul cu făina, folosind vârfurile degetelor, până când obții niște firimituri.
Picură câte puțină apă în timp ce frămânți rapid aluatul. Te oprești din a adăuga apă când devine compact. Pune aluatul fraged într-o pungă de plastic și lasă-l la frigider pentru 4-5 ore sau de pe o zi pe alta.
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pregătește vișinele. Clătește vișinele cu apă rece, îndepărtează-le sâmburii și pune-le într-un bol. Adaugă zahărul peste ele și amestecă-le. Lasă-le la rece până când se formează sirop, apoi adaugă amidonul alimentar. Acesta se va hidrata și va absorbi siropul format.
Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu vișine și iaurt.
Cum modelezi și coci deliciosul ștrudel cu vișine
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoate aluatul pe masa presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului, întinde aluatul într-o foaie subțire. Unge 2/3 din suprafața foii de aluat cu jumătate din cantitatea de unt topit. Apoi, împachetează aluatul în trei, așa cum ai proceda cu o coală de hârtie. Îndoaie partea de aluat neunsă peste cea unsă, aducând-o la jumătatea acesteia. Apoi, îndoaie aluatul de la celălalt capăt peste cele două părți.
Trece cu sucitorul peste pachetul de aluat și întinde-l din nou într-o foaie mai subțire. Unge din nou foaia de aluat cu restul de unt topit. Adaugă vișinele cu sosul de amidon la unul din capete. Rulează aluatul cu sosul de vișine la interior și așază-l în tava cuptorului, pe hârtie de copt.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace deliciosul ștrudel cu vișine pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-l să se răcească, presară zahăr pudră peste el și îl poți porționa. Cei dragi vor fi încântați de acest desert simplu, dar delicios.
Iar pentru data următoare când mai dorești să prepari un desert cu vișine, poți încerca rețeta de prăjitură cu vișine și cacao.