Sufleul este un preparat culinar de origine franceză, cunoscut pentru textura sa aerată și delicată. Numele „soufflé” provine de la verbul francez „souffler”. Acesta înseamnă „a sufla” sau „a umfla” și descrie perfect caracteristica principală a acestui preparat: capacitatea de a crește spectaculos la coacere datorită aerului încorporat în aluat.
Sufleurile pot fi dulci sau sărate, fiind preparate dintr-o bază (care variază în funcție de tipul de sufleu) și albușuri de ou bătute spumă. Acestea oferă acea textură pufoasă și voluminoasă.
Descoperă și o rețetă de sufleu de vanilie pe care o poți încerca ulterior. Până atunci, testează rețeta sufleului din brânză, pe care o poți urmări detaliată mai jos.
Sufleu de brânză dulce – Ingrediente
- 500 g brânză dulce (de vaci)
- 4 ouă mari
- 100 g zahăr (sau după gust)
- 1 lingură de făină (sau amidon de porumb)
- 1 lingură de griș
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la o lămâie (opțional)
- 50 g unt
- 100 ml lapte.
Rețeta sufleului din brânză dulce – Mod de preparare
Pentru reușita unui sufleu aerat și fin, este necesar ca albușurile să nu se amestece reci. Adună ingredientele pe masa de lucru și lasă-le acolo până când ajung la temperatura camerei.
Separă de la început albușurile de gălbenușuri, în două boluri. Dacă brânza este zemoasă, las-o într-o sită la scurs. În cazul în care este mai uscată, paseaz-o bine sau trece-o printr-o sită pentru a obține o textură cât mai fină.
Descoperă și o rețetă de brânză de vaci preparată în casă, mai gustoasă și sănătoasă.
Cum prepari sufleu de brânză dulce
Într-un bol mare, amestecă brânza dulce cu gălbenușurile, zahărul, extractul de vanilie, coaja de lămâie, grișul și făina. Dacă dorești un sufleu mai cremos, adaugă laptele. Acesta are rolul de a înmuia grișul.
Adaugă și untul topit și răcit puțin, amestecând bine până când compoziția obținută devine omogenă.
Albușurile bate-le presărate cu sare până se obține o spumă fermă, lucioasă. Acest pas este esențial pentru a da sufleului textura pufoasă.
Încorporează treptat spuma de albușuri în amestecul de brânză, folosind o spatulă și mișcări de jos în sus pentru a nu pierde aerul acumulat. Este important să nu amesteci prea energic.
Unge bine cu unt o formă de sufleu sau mai multe forme mai mici, după preferință. Toarnă compoziția în forme, lăsând spațiu de 1-2 cm până la marginea acestora, deoarece sufleul va crește în cuptor.
Introdu formele în cuptorul preîncălzit și coace deliciosul sufleu de brânză dulce timp de 30-35 de minute, până când capătă o crustă aurie și devine ferm la atingere. Nu deschide ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru a evita lăsarea sufleului.
Servește imediat sufleul, presărat cu puțin zahăr pudră. Poate fi servit și alături de un sos de ciocolată, de vanilie sau de fructe, cum ar fi un coulis de zmeură sau căpșuni.
Pentru un gust și mai bogat, puteți adăuga câteva stafide înmuiate în rom sau câțiva fulgi de ciocolată în compoziția de brânză. Această rețetă poate fi adaptată cu diverse arome (coajă de portocală, esență de migdale etc), în funcție de preferințele fiecăruia.