Sufleul de mere este un desert elegant și rafinat, cu un exterior ușor crocant și un interior cremos și fin. Fiecare lingură oferă o combinație subtilă de dulce și acrișor, în care se simt notele calde de scorțișoară și vanilie.
La servire, sufleul este pufos și aerat, iar pe măsură ce se răcește, devine ușor mai dens, păstrând însă prospețimea și aroma intensă de mere. Este o alegere excelentă pentru momentele când vrei să oferi ceva special, dar fără a prepara un desert foarte greu sau sofisticat.
Sufleul de mere poate fi servit cald, imediat ce este scos din cuptor, sau rece, pentru un gust mai pronunțat de fructe. Îl poți servi simplu, cu o cupă de înghețată de vanilie, cu un sos de vanilie sau de caramel.
Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu așa desert delicios.
Sufleu de mere – Ingrediente
- 4-5 mere mari
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 50 ml lapte
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 lingură de unt (pentru uns tava)
- 1 lingură de făină (pentru presărat tava)
- 1 praf de sare
- zahăr pudră (pentru decor).
Rețeta sufleului de mere – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea merelor.
Curăță merele de coajă și taie-le în cuburi mici. Pune-le într-o cratiță pe foc mediu împreună cu 50 g de zahăr și scorțișoara. Gătește merele timp de 10-15 minute, până se înmoaie și capătă o textură ușor caramelizată. Dacă îți place un sufleu cu o textură mai fină, poți pasa merele cu o furculiță sau le poți mixa până obții un piure fin.
Descoperă și o rețetă de cremă de zahăr ars cu mere.
Cum prepari aluatul pentru sufleu de mere
Într-un bol mare, amestecă gălbenușurile de ou cu restul de 50 g de zahăr și esența de vanilie până când devin cremoase și deschise la culoare. Adaugă laptele și piureul de mere sau merele gătite și răcite ușor și omogenizează.
Într-un alt bol curat și uscat, bate albușurile cu un praf de sare până obții o spumă fermă ca o bezea moale. Începe să adaugi albușurile bătute treptat în amestecul de gălbenușuri și mere. Amestecă folosind mișcări circulare, de jos în sus, pentru a nu pierde aerul acumulat.
Unge cu unt o tavă pentru sufleu sau 2-3 boluri ramekin individuale și presară făină peste unt. Toarnă compoziția de sufleu în forme, având grijă să nu umpli mai mult de ¾ din capacitatea lor, pentru a lăsa loc să crească. Poți adăuga felii subțiri de mere pe deasupra, pentru un aspect interesant.
Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace deliciosul sufleu de mere timp de 20-25 de minute (pentru ramekine individuale) sau 30-35 de minute (pentru un vas mare), până când devine auriu deasupra și se umflă frumos.
Evită deschiderea cuptorului în timpul coacerii, deoarece sufleul se poate lăsa.
Scoate sufleul din cuptor și servește-l imediat, pudrat cu puțin zahăr pudră sau însoțit de o cupă de înghețată de vanilie sau sos caramel.
Tot din categoria deserturilor cu mere mai poți încerca și rețeta de pateuri cu mere și aluat foietaj de casă.