Poate fi vorba de o interacțiune negativă cu un alt medicament pe care îi iei, o problemă de sănătate care survine odată cu supradoza, sau orice alt efecte adverse.
Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență
Acestea pot fi efectele multor medicamente prescrise destul de des, dar și al câtorva suplimente. În opinia expertului în sănătate Simran Shamanur, citat de Shefinds, aceste medicamente și suplimente care pot da dependență trebuie monitorizate cu precauție.
Analgezice opioide
Opioidele pot duce rapid la dependență. Pe lângă faptul că produc efecte adverse ca somnolența și constipația, acestea implică și riscul unei supradoze.
Din acest motiv, este esențial să fii extrem de atentă când iei aceste medicamente. Potrivit medicului citat, acestea nu pot fi luate decât la prescripția unui specialist și pe o durată extrem de scurtă. Acesta recomandă identificarea unor metode alternative de management al durerii, cum ar fi terapia fizică sau analgezice care se pot elibera la farmacie fără rețetă.
Benzodiazepine
După opioide, benzodiazepinele constituie o altă opțiune cu risc potențial de adicție. Prescrise pentru afecțiuni ca anxietatea și insomnia, pot forma un obicei de consum. Însă renunțarea bruscă la benzodiazepine poate fi periculoasă, context în care supravegherea medicală devine esențială.
Dr. Shamanur sugerează ca recurgerea la benzodiazepine, chiar dacă atenuează simptome psihice dificile, să fie numai pe termen scurt. În locul lor specialistul recomandă abordări non-farmaceutice cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru managementul pe termen lung al anxietății sau insomniei. Din fericire, există multe metode naturale de control al stresului.