Reclamă

Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență, potrivit experților

Deși de multe ori sunt necesare și oferă deplină siguranță în utilizare, anumite medicamente și suplimente aduc beneficii la pachet cu potențiale riscuri. Este întotdeauna important să conștientizezi potențialele efecte secundare ale acestora. Un risc destul de frecvent pe care trebuie să îi iei în calcul este dependența. Descoperă care sunt acele suplimente și medicamente care pot da dependență și cum poți evita acest lucru.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 26 iunie 2024, 7:00 / Actualizat: 26 iunie 2024, 10:59

Poate fi vorba de o interacțiune negativă cu un alt medicament pe care îi iei, o problemă de sănătate care survine odată cu supradoza, sau orice alt efecte adverse.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență

Acestea pot fi efectele multor medicamente prescrise destul de des, dar și al câtorva suplimente. În opinia expertului în sănătate Simran Shamanur, citat de Shefinds, aceste medicamente și suplimente care pot da dependență trebuie monitorizate cu precauție.

Analgezice opioide

Opioidele pot duce rapid la dependență. Pe lângă faptul că produc efecte adverse ca somnolența și constipația, acestea implică și riscul unei supradoze.

Din acest motiv, este esențial să fii extrem de atentă când iei aceste medicamente. Potrivit medicului citat, acestea nu pot fi luate decât la prescripția unui specialist și pe o durată extrem de scurtă. Acesta recomandă identificarea unor metode alternative de management al durerii, cum ar fi terapia fizică sau analgezice care se pot elibera la farmacie fără rețetă.

Reclamă

Benzodiazepine

După opioide, benzodiazepinele constituie o altă opțiune cu risc potențial de adicție. Prescrise pentru afecțiuni ca anxietatea și insomnia, pot forma un obicei de consum. Însă renunțarea bruscă la benzodiazepine poate fi periculoasă, context în care supravegherea medicală devine esențială.

Dr. Shamanur sugerează ca recurgerea la benzodiazepine, chiar dacă atenuează simptome psihice dificile, să fie numai pe termen scurt. În locul lor specialistul recomandă abordări non-farmaceutice cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru managementul pe termen lung al anxietății sau insomniei. Din fericire, există multe metode naturale de control al stresului.

Reclamă

Medicamente stimulante

Medicamentele prescrise deseori pentru tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), pot fi utilizate impropriu datorită efectelor lor energizante, ducând la dependență.

Aceste medicamente pot fi utilizate sub stricta supraveghere a unui medic și nu trebuie consumate simultan cu altele, punctează dr. Shamanur. Controalele regulate la un specialist sunt cruciale, completează acesta.

Somnifere

Somniferele fără prescripție pot da la rândul lor dependență. În timp își pot pierde eficiența, necesitând doze mai mari. Dr. Shamanur recomandă identificarea unor metode non-farmaceutice pentru tulburările de somn. De exemplu menținerea unui program de somn consistent, crearea unui mediu de dormit favorabil și evitarea băuturilor cu cofeină înainte de culcare.

În plus, există câteva suplimente din plante pe care să le iei în calcul în locul somniferelor.

Suplimente de slăbit

Suplimente pentru slăbit pot părea un remediu rapid dacă dorești să scapi de câteva kilograme. Însă acestea pot veni cu multe efecte adverse. Suplimentele de slăbit pot da adicție și, în plus, este posibil să nu aibă rezultatele dorite. Unele dintre ele pot chiar să conțină substanțe dăunătoare, care aduc serioase riscuri pentru sănătate.

O abordare mai sănătoasă a pierderii în greutate include o dietă echilibrată și exercițiu fizic regulat. Află care sunt obiceiurile oamenilor care nu iau ușor kilograme în plus.

Cum poți să eviți dependența de medicamente și suplimente

Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență. Descoperă câteva strategii recomandate de specialiști pentru a minimaliza dependența de medicamente și suplimente.

  • Consultă un profesionist în sănătate: Apelează la un doctor sau farmacist înainte să iei orice medicament sau supliment nou.
  • Urmează riguros prescripțiile medicului: Respectă cu strictețe dozajul prescris și durata medicației.
  • Fii conștient de riscuri: Înțelege potențialele efecte adverse și riscurile asociate cu orice medicație sau supliment.
  • Explorează alternativele: Ia în calcul tratamente non-medicamentoase și schimbări ale stilului de viață ca alternative la medicație, oricând este posibil.
  • Monitorizează utilizarea lor: Fii precaut în ceea ce privește durata de utilizare a medicației sau suplimentului. Discută prompt despre toate motivele tale de îngrijorare cu un specialist în sănătate.

În definitiv, este crucial să abordezi medicamentele și suplimentele cu precauție, fiind foarte atent la potențialul lor adictiv. Luând măsuri pro-active de reducere la minim a riscurilor, ai făcut un pas semnificativ pentru siguranța organismului și creierului tău.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O femeie elf, într-o rochie albastră
Horoscop
Zodii care sunt testate de Univers în iulie 2024. Nativii care se pot confrunta cu provocări în perioada următoare
Ai mai jos lista cu zodii care sunt testate de Univers în iulie 2024. Deși provocarea se simte la fiecare pas pentru acești nativi, astrele îi vor ajuta să se reconecteze cu stima de...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Zodiile intră într-o perioadă intensă din toate punctele de vedere. Citește horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024 și vezi ce rezervă astrele pentru fiecare nativ în parte. Este momentul ca nativii să...
5
Un cuplu care stă pe pat și discută
Horoscop
5 zodii ale căror relații depășesc obstacolele în iulie 2024. Nativii care pot ajunge la căsătorie
Fă-ți timp pentru a construi o iubire care va dura pentru totdeauna. Pentru cele 5 zodii ale căror relații depășesc obstacolele în iulie 2024, luna începe cu un accent pe sentimente. Nativii au timp...
PARTENERI
×