Reclamă

Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență, potrivit experților

Deși de multe ori sunt necesare și oferă deplină siguranță în utilizare, anumite medicamente și suplimente aduc beneficii la pachet cu potențiale riscuri. Este întotdeauna important să conștientizezi potențialele efecte secundare ale acestora. Un risc destul de frecvent pe care trebuie să îi iei în calcul este dependența. Descoperă care sunt acele suplimente și medicamente care pot da dependență și cum poți evita acest lucru.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 26 iunie 2024, 7:00 / Actualizat: 26 iunie 2024, 10:59

Poate fi vorba de o interacțiune negativă cu un alt medicament pe care îi iei, o problemă de sănătate care survine odată cu supradoza, sau orice alt efecte adverse.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență

Acestea pot fi efectele multor medicamente prescrise destul de des, dar și al câtorva suplimente. În opinia expertului în sănătate Simran Shamanur, citat de Shefinds, aceste medicamente și suplimente care pot da dependență trebuie monitorizate cu precauție.

Analgezice opioide

Opioidele pot duce rapid la dependență. Pe lângă faptul că produc efecte adverse ca somnolența și constipația, acestea implică și riscul unei supradoze.

Din acest motiv, este esențial să fii extrem de atentă când iei aceste medicamente. Potrivit medicului citat, acestea nu pot fi luate decât la prescripția unui specialist și pe o durată extrem de scurtă. Acesta recomandă identificarea unor metode alternative de management al durerii, cum ar fi terapia fizică sau analgezice care se pot elibera la farmacie fără rețetă.

Reclamă

Benzodiazepine

După opioide, benzodiazepinele constituie o altă opțiune cu risc potențial de adicție. Prescrise pentru afecțiuni ca anxietatea și insomnia, pot forma un obicei de consum. Însă renunțarea bruscă la benzodiazepine poate fi periculoasă, context în care supravegherea medicală devine esențială.

Dr. Shamanur sugerează ca recurgerea la benzodiazepine, chiar dacă atenuează simptome psihice dificile, să fie numai pe termen scurt. În locul lor specialistul recomandă abordări non-farmaceutice cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru managementul pe termen lung al anxietății sau insomniei. Din fericire, există multe metode naturale de control al stresului.

Reclamă

Medicamente stimulante

Medicamentele prescrise deseori pentru tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), pot fi utilizate impropriu datorită efectelor lor energizante, ducând la dependență.

Aceste medicamente pot fi utilizate sub stricta supraveghere a unui medic și nu trebuie consumate simultan cu altele, punctează dr. Shamanur. Controalele regulate la un specialist sunt cruciale, completează acesta.

Somnifere

Somniferele fără prescripție pot da la rândul lor dependență. În timp își pot pierde eficiența, necesitând doze mai mari. Dr. Shamanur recomandă identificarea unor metode non-farmaceutice pentru tulburările de somn. De exemplu menținerea unui program de somn consistent, crearea unui mediu de dormit favorabil și evitarea băuturilor cu cofeină înainte de culcare.

În plus, există câteva suplimente din plante pe care să le iei în calcul în locul somniferelor.

Suplimente de slăbit

Suplimente pentru slăbit pot părea un remediu rapid dacă dorești să scapi de câteva kilograme. Însă acestea pot veni cu multe efecte adverse. Suplimentele de slăbit pot da adicție și, în plus, este posibil să nu aibă rezultatele dorite. Unele dintre ele pot chiar să conțină substanțe dăunătoare, care aduc serioase riscuri pentru sănătate.

O abordare mai sănătoasă a pierderii în greutate include o dietă echilibrată și exercițiu fizic regulat. Află care sunt obiceiurile oamenilor care nu iau ușor kilograme în plus.

Cum poți să eviți dependența de medicamente și suplimente

Suplimente și medicamente frecvent folosite care pot da dependență. Descoperă câteva strategii recomandate de specialiști pentru a minimaliza dependența de medicamente și suplimente.

  • Consultă un profesionist în sănătate: Apelează la un doctor sau farmacist înainte să iei orice medicament sau supliment nou.
  • Urmează riguros prescripțiile medicului: Respectă cu strictețe dozajul prescris și durata medicației.
  • Fii conștient de riscuri: Înțelege potențialele efecte adverse și riscurile asociate cu orice medicație sau supliment.
  • Explorează alternativele: Ia în calcul tratamente non-medicamentoase și schimbări ale stilului de viață ca alternative la medicație, oricând este posibil.
  • Monitorizează utilizarea lor: Fii precaut în ceea ce privește durata de utilizare a medicației sau suplimentului. Discută prompt despre toate motivele tale de îngrijorare cu un specialist în sănătate.

În definitiv, este crucial să abordezi medicamentele și suplimentele cu precauție, fiind foarte atent la potențialul lor adictiv. Luând măsuri pro-active de reducere la minim a riscurilor, ai făcut un pas semnificativ pentru siguranța organismului și creierului tău.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×