Pasta de măsline este perfectă ca aperitiv, servită pe pâine prăjită, ca dip delicios pentru legume crude sau chiar ca sos pentru diverse feluri de mâncare. Ingredientele sunt puține și foarte accesibile. Se găsesc cu ușurință în magazinele alimentare. Se poate opta pentru un singur fel de măsline sau pentru o combinație din mai multe feluri.
Combinația de măsline cu capere este una foarte populară în bucătăria mediteraneeană. Adaosul de usturoi și fileuri de anșoa aduce un plus de gust și consistență. Uleiul de măsline completează aromele intense și echilibrează textura delicioasei paste.
Pasta de măsline cu capere și file de anșoa nu este doar gustoasă, ci are și un aport în menținerea sănătății organismului. Măslinele sunt o sursă importantă de acizi grași mononesaturați, în special acid oleic, care este benefic pentru sănătatea inimii.
Grăsimile mononesaturate ajută la reducerea colesterolului LDL („rău”) și la creșterea colesterolului HDL („bun”). Conțin antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina E, polifenolii și flavonoidele, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a deteriorării provocate de radicalii liberi.
Descoperă aici care sunt beneficiile consumului de măsline. Mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas, pentru a prepara și tu pasta de măsline.
Tapenade – Ingrediente
- 200 g măsline negre fără sâmburi (de preferință Kalamata)
- 2 fileuri de anșoa (din conservă, în ulei)
- 1 lingură capere (scurse de saramură)
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline extra-virgin
- 1 lingură zeamă de lămâie (opțional)
- Pătrunjel proaspăt (opțional, pentru decor)
- Sare și piper, după gust.
Rețetă de pastă de măsline – Mod de preparare
Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a le pregăti. Dacă măslinele sunt foarte sărate, le poți ține puțin în apă rece pentru a îndepărta excesul de sare. Lasă-le 15 minute și mai poți schimba apa o dată.
Este important să verifici cât de sărate sunt ingredientele pentru că atât măslinele cât și caperele și anșoa sunt conservate în saramură.
Scurge peștele anșoa de saramură, la fel și caperele. Descoperă aici mai multe tipuri de măsline.
Cum prepari rețeta de tapenade
Într-un robot de bucătărie sau blender, adaugă măslinele, anșoa, caperele și usturoiul curățat. Pornește aparatul și mărunțește ingredientele transformându-le într-o pastă.
Începe să adaugi treptat uleiul de măsline, continuând să mixezi, până când obții o pastă omogenă. Dacă preferi o consistență mai fină, poți adăuga mai mult ulei de măsline.
Adaugă zeama de lămâie, pentru un gust mai proaspăt și acrișor, și asezonează cu piper după gust. Gustă pasta și dacă nu este suficient de sărată, adaugă și puțină sare.
Transferă pasta de măsline într-un bol și, dacă dorești, decoreaz-o cu pătrunjel tocat.
Tapenade poate fi servită imediat sau refrigerată timp de 1-2 ore pentru a lăsa aromele să se îmbine. Este perfectă pe baghetă prăjită, crackers sau ca sos pentru legume proaspete (morcovi, țelină, castraveți).
Poți adăuga și măsline verzi, pentru o variantă mai puțin intensă a tapenadei. Pentru o notă ușor picantă, adaugă un strop de ardei iute tocat.
Poți omite anșoa, dacă dorești o versiune vegetariană, însă anșoa oferă o aromă specifică tapenadei clasice.
Tapenade se păstrează foarte bine în frigider, într-un borcan sigilat, pentru câteva zile. Dacă rămâne puțină tapenade, o poți folosi ca ingredient în paste, ca umplutură pentru pui sau chiar pentru a condimenta pește la grătar.
Din aceeași categorie de gustări delicioase pe bază de măsline mai poți prepara și rețeta de pate de măsline cu capere.