Tarta cu caise este potrivită atât pentru ocazii speciale, cât și pentru a fi savurată într-o zi obișnuită de vară. Poate fi decorată cu frunze de mentă proaspătă sau puțin zahăr pudră pentru un efect vizual deosebit. Este un deliciu care va impresiona cu siguranță familia și prietenii.
Descoperă și o rețetă de tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Este gustoasă, aromată, dar și foarte aspectuoasă.
Îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării tartei cu cremă de vanilie și caise.
Tartă cu caise și cremă de vanilie – Ingrediente
Împarte lista de ingrediente de la început în funcție de elementele care compun delicioasa tartă. Ai nevoie de ingrediente pentru aluatul fraged, crema de vanilie și topping.
Pentru aluatul de tartă:
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- 50 g zahăr pudră
- 1 ou
- un praf de sare
- 1-2 linguri apă rece (dacă este necesar).
Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 100 g zahăr
- 4 gălbenușuri de ou
- 40 g amidon de porumb
- 1 linguriță esență de vanilie.
Pentru topping:
- 500 g caise (spălate, fără sâmburi și tăiate felii)
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură gem de caise (opțional, pentru strălucire).
Tartă cu caise și cremă de vanilie – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului fraged pentru tartă. Acesta necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și frământarea aluatului, dar și un timp de răcire a aluatului la frigider. Acest pas este necesar pentru ca aluatul să devină maleabil.
Cum prepari aluatul de tartă
Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul pudră și sarea. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi și frământă cu degetele până când amestecul devine nisipos.
Adaugă oul și amestecă până când se formează un aluat omogen. Dacă este necesar, adaugă1-2 linguri de apă rece pentru a se omogeniza aluatul.
Formează o bilă din aluat, acoper-o cu folie alimentară și las-o să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.
Între timp, prepară crema de vanilie
Într-un bol, amestecă gălbenușurile de ou cu zahărul și amidonul de porumb până când devin cremoase.
Într-o cratiță, încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere. Toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând energic pentru omogenizare.
Transferă amestecul înapoi în cratiță și fierbe crema la foc mic, amestecând constant, până când se îngroașă.
Ridică cratița de pe foc și adaugă esența de vanilie. Lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie pentru a nu se forma crustă la suprafață.
Cum formezi și coci delicioasa tartă cu caise și cremă de vanilie
Mai întâi, pornește cuptorul la 180°C.
Întinde aluatul într-o formă de tartă cu diametrul de 25 cm și înțeapă-i baza cu o furculiță.
Pune hârtie de copt în interior și adaugă boabe de fasole sau de năut. Coace aluatul fraged timp de 15 minute, apoi îndepărtează hârtia cu boabele de fasole și mai coace aluatul pentru încă 10 minute pentru a se rumeni și la bază.
După răcire, adaugă crema de vanilie și niveleaz-o uniform. Așază felii de caise deasupra cremei și presară zahăr peste ele.
Mai coace tarta în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute, până când caisele sunt moi și ușor caramelizate.
Dacă dorești, după ce tarta s-a răcit puțin, poți unge caisele cu gem de caise încălzit pentru un aspect lucios.
Pentru un gust mai intens, poți adăuga puțin lichior de caise sau rom în crema de vanilie. Delicioasa tartă cu caise și cremă de vanilie poate fi servită rece, alături de o ceașcă de ceai sau cafea.
Dacă mai dorești să prepari și o altfel de tară cu fructe, mai poți încerca și rețeta de tartă cu aluat dospit și fructe de pădure presărate cu crumble.