Combinația dintre aluatul fraged, crema de mascarpone aromată cu vanilie și zmeură este irezistibilă. Pe lângă zmeura proaspătă, pe care o adaugi deasupra tartei, mai poți adăuga și o glazură delicioasă dintr-o dulceață aromată cu mentă. Vei obține astfel mai multe arome, dar și texturi diferite într-un singur desert.
Rețeta nu este deloc complicată, iar ingredientele sunt simple și accesibile. Nu ai de preparat decât un aluat fraged de tartă, pe care îl coci separat. Crema de mascarpone se prepară la rece. Dulceața, dacă nu o ai deja în cămară, o poți prepara pe loc în maximum 15 minute, respectând rețeta de dulceață de căpșuni cu mentă.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării acestui delicios desert aromat, de vară.
Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone – Ingrediente
Pentru a prepara această tartă ai nevoie de trei elemente: aluatul fraged, crema de mascarpone și decorul din zmeură.
Pentru aluat de tartă:
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr fulgi de ovăz
- 100 gr făină
- 30 gr zahăr pudră
- 30-50 ml apă
- 1 praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie.
Pentru crema de mascarpone:
- 250 gr mascarpone
- 250 gr frișcă bătută
- 1 păstaie de vanilie
- 1 praf de sare.
Pentru decor:
- 400 gr zmeură proaspătă
- 100 gr zahăr
- frunze de mentă.
Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului de tartă, care necesită un timp scurt de frământare, un timp de relaxare la rece și un timp scurt de coacere. În aceste intervale de timp te poți ocupa de prepararea cremei de mascarpone și a dulceții de zmeură cu mentă.
Cum prepari aluat fraged de tartă
Mărunțește fulgii de ovăz cu ajutorul robotului, apoi amestecă-i într-un bol cu făina, zahărul și un praf de sare.
Adaugă untul rece, tăiat în cuburi, esența de vanilie și amestecă rapid toate ingredientele, frământându-le cu vârfurile degetelor. Vei obține un aluat sfărâmicios, a cărui consistență o potrivești turnând treptat puțină apă rece. Împachetează aluatul în folie de prospețime și pune-l în frigider pentru 30 de minute.
Cu 10-12 minute înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie circulară, folosind sucitorul de aluaturi. Unge cu unt interiorul unei forme de tartă cu diametrul de 25 cm. Îmbracă-i interiorul cu foaia de aluat și înțeapă aluatul la bază din loc în loc, cu o furculiță.
Pune forma în cuptorul încălzit și coace aluatul de tartă pentru 15 minute la 180 de grade Celsius sau până când se rumenește frumos.
Cum prepari crema pentru tartă cu zmeură și cremă de mascarpone
Pune mascarponele într-un bol și adaugă zahărul și un praf de sare. Apoi, amestecă ingredientele cu ajutorul mixerului, până când capătă textură cremoasă.
Bate frișca lichidă până când capătă cremozitate și amestec-o cu crema de mascarpone. Apoi, întinde crema rezultată în interiorul crustei de tartă și niveleaz-o uniform la suprafață. Pune tarta la rece pentru cel puțin 2 ore.
Descoperă și o rețetă de cremă de mascarpone cu nucă de cocos, perfectă pentru a umple aluatul de tartă cu ea.
Cum prepari dulceața de căpșuni și decorezi tarta
Pune 250 gr de zmeură într-o crăticioară cu 100 gr de zahăr și 5-6 frunze de mentă. Fierbe dulceața până când siropul devine ușor consistent. Lasă-o să se răcească, apoi pasează fructele și întinde dulceața peste crema de mascarpone.
Decorează delicioasa tartă cu zmeură și cremă de mascarpone cu fructe proaspete, apoi o poți porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.