Tartele sunt cele mai populare deserturi din categoria celor cu fructe. Nu ai de făcut pentru un astfel de desert decât să pregătești un aluat fraged din doar câteva ingrediente. Apoi îl modelezi în interiorul formei de copt și îl umpli cu fructele preferate. Bineînțeles că dacă dorești, poți prepara desertul și mai complex de atât. Poți adăuga peste fructe un aluat de crumble, un sos sau o cremă.
Pentru tarta cu gutui, pe lângă aluatul fraged vei prepara un sos caramel în care vei adăuga gutuile feliate. Gutuile presărate cu scorțișoară și caramelizate în sosul delicios vor oferi desertului o explozie de gusturi și arome. Descoperă și rețeta clasică pentru sos caramel. Iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării tartei delicioase cu arome de toamnă.
Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel – Ingrediente
Ai nevoie de două liste de ingrediente simple și foarte accesibile. În prima listă se regăsesc ingredientele pentru aluat, iar în a doua ingredientele pentru umplutură.
Pentru aluat fraged de tartă:
- 1 ou;
- 125 gr de unt gras;
- 150 gr de iaurt grecesc;
- 50 gr de zahăr;
- 1 vârf de linguriță cu sare;
- 300 gr făină;
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu;
- 20 ml esență de vanilie.
Pentru umplutură:
- 2 gutui de mărime medie;
- sucul de la 1/2 lămâie;
- 150 gr de zahăr;
- 1 linguriță de scorțișoară;
- 75 gr de unt gras;
- 150 ml de apă;
- 20 gr de amidon alimentar;
- zahăr pudră pentru decor.
Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp foarte scurt de frământare, dar și un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp vei pregăti gutuile și sosul caramel.
Cum prepari aluat fraged de tartă
Așază sita deasupra bolului de frământare și trece făina prin ea. Cu o lingură creează un loc adânc la mijlocul făinii. Adaugă bicarbonatul de sodiu în paharul de iaurt și amestecă. Adaugă acest amestec în adâncitura de la mijlocul făinii. Apoi adaugă oul, sarea, zahărul, esența și untul rece, tăiat în cubulețe. Amestecă rapid toate ingrediente din bol, fie cu o spatulă, cu un tel sau chiar cu mâinile. Vei obține un aluat compact și nelipicios.
Așază o folie deasupra bolului și pune-l la rece pentru aproximativ o oră.
Cum pregătești ingredientele pentru umplutura tartei
Spală bine gutuile folosind buretele de vase cu partea abrazivă. Șterge-le și secționează-le în sferturi pentru a îndepărta cotoarele. Apoi taie-le în felii mai grosiereși stropește-le imediat cu suc proaspăt de lămâie pentru a nu le da timp să oxideze.
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă 2 linguri de apă în ea, apoi zahărul. Lasă zahărul să se caramelizeze, la foc de intensitate scăzută. Amestecă sosul caramel spre final de topire, a zahărului, pentru a nu se arde. Adaugă 50 gr de unt tăiat în cuburi și amestecă energic până când untul se topește.
Adaugă feliile de gutui și întoarce-le de pe o parte pe alta prin sosul caramel până când se pătrund ușor. Transferă feliile de gutui caramelizate în alt vas și presară scorțișoară peste ele.
Diluează amidonul în 150 ml de apă și adaugă acest amestec peste sosul caramel, în timp ce amesteci pentru omogenizare. Mai fierbe sosul amestecând continuu, până când devine consistent. Mai adaugă 25 gr de unt, omogenizează-l și lasă-l la răcit.
Cum formezi și coci tartă cu gutui caramelizate și sos caramel
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Răstoarnă aluatul pe masa presărată cu gfăină și întinde-l într-o foaie de dimensiunile formei de tartă. Transferă foaia de aluat în interiorul formei de copt. Întinde sosul caramel la baza aluatului și așază peste el feliile de gutui caramelizate.
Pune forma de copt în cuptor și coace tarta cu gutui pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi las-o să se răcească pentru a o putea porționa.
Iar pentru data viitoare când mai ai poftă de o tartă, îți recomandăm rețeta de tartă cu ciocolată și caramel sărat.