Tartă Tatin cu mere caramelizate. Rețetă de desert franțuzesc

Dacă adori rețetele de tarte cu fructe și dorești să-ți sporești colecția cu cât mai multe deserturi delicioase, trece pe listă și rețeta de tartă Tatin cu mere caramelizate. Este un preparat dulce inspirat din bucătăria franțuzească.

Maria Udrea
Publicat: 2 februarie 2024, 5:35

Rețeta acestei delicioase tarte are în spatele ei o poveste interesantă. Se pare că a fost creată accidental prin anii 1880, la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron. Hotelul era administrat la vremea aceea de două surori, Stéphanie și Caroline Tatin.

Cum de bucătăria restaurantului se ocupa Stéphanie Tatin, într-una din zile și-a propus să prepare o plăcintă tradițională cu mere. În acea zi, fiind foarte solicitată, a caramelizat merele în exces. Atunci i-a venit ideea de a adăuga aluat deasupra merelor. Apoi, a dat prăjitura la cuptor, pentru a se găti și aluatul.

După coacere, a răsturnat tarta invers pe platou, iar siropul de la merele caramelizate a siropat blatul tartei, oferindu-i un gust delicios.

Tarta a arătat spectaculos cu merele deasupra și a fost apreciată de către oaspeții hotelului. De atunci, desertul a devenit unul tradițional.

Prepară și tu această delicioasă rețetă de tartă din bucătăria franțuzească, urmând lista de ingrediente și modul de preparare detaliate mai jos.

Tartă Tatin cu mere caramelizate – Ingrediente

Ai nevoie de două liste cu ingrediente pentru prepararea acestui desert franțuzesc simplu, dar delicios. Sunt ingrediente pentru blatul tartei și pentru umplutura acesteia.

Pentru umplutura tartei:

  • 4-5 mere
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 150 gr zahăr
  • 100 gr unt
  • 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.

Pentru blat:

  • 2 ouă
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr făină
  • 50 gr nuci măcinate
  • 1 praf de sare.

Rețetă de tartă Tatin cu mere caramelizate – Mod de preparare

Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea merelor, care se vor prepara primele pe flacăra aragazului, într-o tigaie sau într-o cratiță.

Spală bine merele, șterge-le și secționează-le în jumătăți. Îndepărtează cotoarele și coaja merelor. Apoi, secționează fiecare jumătate de măr în 3-4 felii. Stoarce puțin suc de lămâie și stropește imediat merele, pentru a nu oxida.

Cum prepari mere caramelizate

Umezește cu apă rece toată suprafața unei tigăi sau cratițe cu diametrul de 28 cm. Adaugă zahărul și împrăștie-l pe suprafața tigăii. Apoi, așază tigaia pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Nu este necesar să amesteci zahărul din tigaie. Doar vei agita ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde.

După ce zahărul este caramelizat, adaugă untul tăiat în bucăți și pudra de scorțișoară. Acum poți amesteca untul prin zahăr cu o spatulă pentru a-l ajuta să se topească mai repede.

După topirea untului, adaugă feliile de mere. Amestecă-le ușor prin sosul caramel și întoarce-le de pe o parte pe cealaltă până când se caramelizează uniform și frumos. Lasă merele caramelizate să se răcească în tigaie și ocupă-te de pregătirea aluatului pentru tartă.

Descoperă și o rețetă de tartă cu gutui caramelizate și sos caramel.

Cum prepari aluatul și coci delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi, separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă puțină de sare peste albușuri și amestecă-le cu mixerul până când devin cristaline. Adaugă zahărul, puțin câte puțin, în timp ce amesteci energic pentru a obține o bezea fermă. Adaugă pe rând în bezea, gălbenușurile, făina trecută prin sită și nucile măcinate fin.

Întinde aluatul obținut peste merele caramelizate din tigaie. Introdu tigaia în cuptorul încălzit și coace tarta pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate să se tempereze 6-8 minute, apoi răstoarn-o pe un platou. Las-o să se răcească bine și să se siropeze blatul, apoi o poți porționa.

Tarta se porționează după răcire / Shutterstock

O poți savura simplă, dar este delicioasă și cu o cupă de frișcă sau cu una de înghețată.

Tarta este delicioasă și cu frișcă sau cu o cupă de înghețată / Shutterstock

Mai poți trece pe lista cu tarte de preparat și rețeta de tartă Banoffee. Este o tartă delicioasă, cu banane și caramel.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI