Rețeta acestei delicioase tarte are în spatele ei o poveste interesantă. Se pare că a fost creată accidental prin anii 1880, la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron. Hotelul era administrat la vremea aceea de două surori, Stéphanie și Caroline Tatin.
Cum de bucătăria restaurantului se ocupa Stéphanie Tatin, într-una din zile și-a propus să prepare o plăcintă tradițională cu mere. În acea zi, fiind foarte solicitată, a caramelizat merele în exces. Atunci i-a venit ideea de a adăuga aluat deasupra merelor. Apoi, a dat prăjitura la cuptor, pentru a se găti și aluatul.
După coacere, a răsturnat tarta invers pe platou, iar siropul de la merele caramelizate a siropat blatul tartei, oferindu-i un gust delicios.
Tarta a arătat spectaculos cu merele deasupra și a fost apreciată de către oaspeții hotelului. De atunci, desertul a devenit unul tradițional.
Prepară și tu această delicioasă rețetă de tartă din bucătăria franțuzească, urmând lista de ingrediente și modul de preparare detaliate mai jos.
Tartă Tatin cu mere caramelizate – Ingrediente
Ai nevoie de două liste cu ingrediente pentru prepararea acestui desert franțuzesc simplu, dar delicios. Sunt ingrediente pentru blatul tartei și pentru umplutura acesteia.
Pentru umplutura tartei:
- 4-5 mere
- sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr zahăr
- 100 gr unt
- 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.
Pentru blat:
- 2 ouă
- 50 gr zahăr
- 50 gr făină
- 50 gr nuci măcinate
- 1 praf de sare.
Rețetă de tartă Tatin cu mere caramelizate – Mod de preparare
Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea merelor, care se vor prepara primele pe flacăra aragazului, într-o tigaie sau într-o cratiță.
Spală bine merele, șterge-le și secționează-le în jumătăți. Îndepărtează cotoarele și coaja merelor. Apoi, secționează fiecare jumătate de măr în 3-4 felii. Stoarce puțin suc de lămâie și stropește imediat merele, pentru a nu oxida.
Cum prepari mere caramelizate
Umezește cu apă rece toată suprafața unei tigăi sau cratițe cu diametrul de 28 cm. Adaugă zahărul și împrăștie-l pe suprafața tigăii. Apoi, așază tigaia pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Nu este necesar să amesteci zahărul din tigaie. Doar vei agita ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde.
După ce zahărul este caramelizat, adaugă untul tăiat în bucăți și pudra de scorțișoară. Acum poți amesteca untul prin zahăr cu o spatulă pentru a-l ajuta să se topească mai repede.
După topirea untului, adaugă feliile de mere. Amestecă-le ușor prin sosul caramel și întoarce-le de pe o parte pe cealaltă până când se caramelizează uniform și frumos. Lasă merele caramelizate să se răcească în tigaie și ocupă-te de pregătirea aluatului pentru tartă.
Descoperă și o rețetă de tartă cu gutui caramelizate și sos caramel.
Cum prepari aluatul și coci delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate
Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi, separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă puțină de sare peste albușuri și amestecă-le cu mixerul până când devin cristaline. Adaugă zahărul, puțin câte puțin, în timp ce amesteci energic pentru a obține o bezea fermă. Adaugă pe rând în bezea, gălbenușurile, făina trecută prin sită și nucile măcinate fin.
Întinde aluatul obținut peste merele caramelizate din tigaie. Introdu tigaia în cuptorul încălzit și coace tarta pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate să se tempereze 6-8 minute, apoi răstoarn-o pe un platou. Las-o să se răcească bine și să se siropeze blatul, apoi o poți porționa.
O poți savura simplă, dar este delicioasă și cu o cupă de frișcă sau cu una de înghețată.
Mai poți trece pe lista cu tarte de preparat și rețeta de tartă Banoffee. Este o tartă delicioasă, cu banane și caramel.