Deși în trecut unele studii au sugerat că ar putea avea efecte negative asupra sănătății, cercetări recente au demonstrat că acest tip de cafea oferă numeroase beneficii, în special pentru sistemul imunitar.
Tipul de cafea care susține imunitatea
Atunci când este preparată ca băutură, cafeaua conține atât compuși volatili, cât și non-volatili, inclusiv carbohidrați, compuși azotați, lipide, vitamine, minerale, compuși fenolici și alcaloizi. Concentrația acestor substanțe variază în funcție de cantitatea de cafea măcinată utilizată, metodele de prăjire și preparare, calitatea apei și alte ingrediente adăugate.
Cafeaua cu ciuperci: un trend costisitor cu beneficii limitate
Ai observat că tot mai mulți oameni de pe rețelele sociale savurează o băutură caldă asemănătoare cafelei, dar făcută cu ciuperci? Nu ești singura
Ciupercile sunt folosite de mii de ani în medicina tradițională chineză și ayurvedică. Acestea au devenit din ce în ce mai populare în lumea occidentală. Pudrele, extractele, tonicele și suplimentele cu ciuperci sunt promovate intens pentru diverse beneficii.
„Surprinzător, cafeaua cu ciuperci are un gust foarte asemănător cu cel al cafelei obișnuite”, spune Beth Czerwony, nutriționist. „Până la urmă, este cafea amestecată cu extracte de ciuperci.”
Cafeaua cu ciuperci este disponibilă în mai multe forme, cea mai comună fiind sub formă de granule similare cu cafeaua măcinată obișnuită. Ciupercile trec printr-un proces de uscare și extracție, iar compușii benefici sunt apoi amestecați cu cafeaua clasică.
Deoarece conține cafea, gustul rămâne familiar. Pe piață există diverse variante, precum cafea măcinată cu extracte de ciuperci, plicuri instant de cafea cu ciuperci, capsule de cafea cu ciuperci.
Printre cele mai folosite tipuri de ciuperci în aceste produse se numără reishi, chaga, coama leului, cordyceps.
Este cafeaua cu ciuperci benefică pentru sănătate?
Există multe afirmații legate de beneficiile cafelei cu ciuperci. Printre cele mai frecvente se numără:
- Îmbunătățirea somnului;
- Reducerea stresului;
- Scăderea inflamației;
- Întărirea sistemului imunitar;
- Susținerea memoriei;
- Creșterea nivelului de energie;
- Relaxarea musculaturii.
„Ciupercile, în general, au beneficii importante,” explică Czerwony. „Unul dintre cele mai mari avantaje este reducerea inflamației. De asemenea, conțin antioxidanți care susțin sistemul imunitar.”
Un alt aspect este că această cafea are un conținut mai scăzut de cofeină, ceea ce, pentru unele persoane, poate reduce anxietatea și îmbunătăți somnul.
Cu toate acestea, multe dintre beneficiile atribuite cafelei cu ciuperci sunt bazate pe presupuneri. Nu există suficiente cercetări care să confirme că aceleași beneficii ale ciupercilor se păstrează atunci când sunt procesate și amestecate cu cafeaua de dimineață.
Este important de menționat că ciupercile pot cauza uneori probleme digestive, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni renale sau sensibilitate la cereale. De exemplu, ciupercile chaga au un conținut ridicat de oxalați, ceea ce poate favoriza apariția pietrelor la rinichi.
Dacă ai probleme digestive, cel mai bine este să consulți un medic înainte de a introduce cafeaua cu ciuperci în rutina zilnică.