Tipuri de alunițe. Ghid util despre cum să recunoști o aluniță problematică

De la naștere și până în perioada adultă, pe pielea unei persoane pot apărea între 10 și 40 de alunițe. Există mai multe tipuri de alunițe pe care oamenii le pot dobândi pe parcursul vieții. De cele mai multe ori, acestea sunt inofensive, însă există cazuri în care pot provoca probleme reale de sănătate.

Publicat: 4 iunie 2021, 7:05
Actualizat: 5 noiembrie 2021, 19:20

Deși există foarte multe tipuri de alunițe, de regulă ele apar sub dimensiuni mici și au culoare maronie. În cele mai multe cazuri, acestea vor apărea în copilărie și adolescență, însă și persoanele adulte pot observa apariția unor alunițe noi. Chiar dacă sunt inofensive, există câteva situații în care o aluniță ar putea să te îngrijoreze.

Ce este un nev pigmentar

Nevii melanocitari sau pigmentari sunt cunoscuți în rândul oamenilor drept alunițe. Aceste alunițe sunt de fapt niște pete de dimensiuni mici, care apar la nivelul pielii. Practic, o aluniță este o aglomerare de melanocite, celule care sunt responsabile pentru producerea melaninei. Melanina, pe de altă parte, este pigmentul care oferă culoare pielii.

De regulă alunițele apar sub dimensiuni mici de aproximativ 6mm și au culoare maronie / Shutterstock

Forma alunițelor este de regulă rotundă și are un diamentru de 6 milimetri. Acest diamentru trebuie să fie aproximativ cât dimensiunea unei gume de șters de la capătul unui creion. Deși exitsă mai multe tipuri de alunițe, cele mai multe vor apărea până la vârsta de 40 de ani și nu vor dezvolta complicații. În fapt, ele pot fi un accesoriu care să aducă acel ceva oricărei persoane.

Medicii dermatologi recomandă pacienților să supravegheze cu atenție evoluția alunițelor. În fapt, un control anual este cel mai potrivit pentru o persoană care nu are suspiciuni cu privire la alunițele sale, pentru alunițele problematice se recomandă un consult mai des.

Una dintre cele mai des întâlnite probleme care pot apărea în urma modificării unei alunițe este melanomul. Cunoscut drept cea mai agresivă formă de cancer, aceasta poate să fie evitată dacă respectăm regula ABCDE.

Tipuri de alunițe

Sunt mai multe tipuri de alunițe care se deosebesc pe corpul unei persoane. Pe lângă formă și culoare, alunițele se pot pune în categorii în funcție de momentul în care au apărut. În acest sens, distingem trei categorii ale nevilor pigmentari. Indiferent de categoria în care se încadrează alunițele trebuie verificate periodic pentru a preveni orice fel de complicație.

Academia Americană de Dermatologie atrage atenția oamenilor cu privire la numărul de alunițe pe care le au. O persoană ar trebui să-și pună câteva semne de întrebare în mometul în care sesizează un număr mai mare de 50 de alunițe. Deși nu este un semn direct care indică posibilitatea existenței unui melanom, medicii recomandă multă precauție în gestionarea unei astfel de situații.

Alunițe congenitale

Nevii congenitali fac parte din acele tipuri de alunițe pe care o persoană le are încă de la naștere. De regulă, aproximativ 1 din 100 de nou născuți vor avea la naștere nevi pigmentari congenitali, conform unui raport întocmit de Academia Americană de Dermatologie. De regulă, au formă plata și pe parcursul vieții își pot schimba culoarea.

Alunițele congenitale nu devin întotdeuna canceroase. Cu toate acestea, o aluniță congenitală de dimensiuni foarte mari se poate transforma cu timpul în melanom. Medicii specialiști recoamandă persoanelor să țină sub supraveghere nevii pigmentari congenitali care își modifică radical forma.

Alunițe dobândite

Alunițele dobândite sunt cele pe care le dezvoltăm de-a lungul vieții până la maturitate. Cele mai multe dintre acestea vor avea culoare maroniu deschis și vor apărea în funcție de gradul de expunere solară. Aceste tipuri de alunițe variază de la o persoană la alta în funcție și de pigmentul pielii. O persoană mai deschisă la culoare va dezvolta de regulă mult mai multe alunițe decât o persoana care are un pigment închis. Aceste alunițe pot avea chiar și nuanțe de maro închis, roz și rosu. 

Factorul principal care va determina modificarea acestor tipuri de alunițe este vârsta. De reținut este faptul că nu toate alunițele devin canceroase. Cele mai multe vor rămâne inofensive pe tot parcursul vieții.

Totuși, medicii dermatologi recomandă folosirea unei creme cu un factor de protecție ridicat pentru a evita posibile situații neplăcute. SPF-ul poate să facă o diferență majoră în evoluția alunițelor unei persoane. În plus, persoanele care au un număr mai ridicat de alunițe ar trebui să se ferească de expunerea la soare la orele de vârf.

Alunițe atipice

Ultima categorie de alunițe pe care o distingem este formată din cele atipice. Denumite generic atipice din cauza formei neregulate și a schimbărilor pe care le-au suferit. Nevii atipici fac parte din acele tipuri de alunițe care pot prezenta un risc crescut de dezvoltare a unui melanom. Aceste alunițe au margini neregulate, nu au o culoare uniformă și cresc mai mult decât în mod obișnuit în diametru.

Conform mai multor rapoarte aprovimativ 1 din 50 de persoane va fi diagnosticată cu un melanom de-a lungul vieții. Totuși, dacă acesta este identificat din timp, poate fi tratat și vindecat în majoritatea cazurilor. Pe lângă vizita la medicul specialist și un consult dermatoscopic, o persoană poate urma cu ușurință regula ABCDE pentru a verifica în ce stare se află alunițele sale.

Cum ne verificăm alunițele acasă

Cele mai multe tipuri de alunițe nu sunt canceroase, cu toate acestea modificări pot apărea în orice perioadă a vieții. Pe lângă un consult dermatoscopic anual, medicii specialiști recomandă analizarea alunițelor chiar la tine acasă prin aplicarea unei reguli simple.

Regula ABCDE este alcătuită din principalele criterii care pot determina cu ochiul liber dacă o aluniță are aspectul unui melanom.

  • A – vine de la asimetrie și se referă la forma aluniței tale. O aluniță sănătoasă care nu a suferit modificări ar trebui să aibă o formă simetrică. Dacă alnița ta prezintă o formă neregulată, atunci cel mai bine este să te prezinți la medicul dermatolog pentru o analiză mai atentă a acesteia.
  • B – litera B vine din engleză de la cuvântul „border” și se referă la marginile alunițelor. De regulă o aluniță ar trebui să aibă margini clare și bine definite. Alunițele care prezintă margini neregulate trebuie supravegheate și consultate de medicul specialist pentru a pune un diagnostic clar cu privire la evoluția acestora.
  • C – însemând culoare, face referire la culoarea alunițelor. Deși o persoană poate avea alunițe în diferite culori precum maro deschis, roz și chiar roșu, alunițele care nu au o culoare uniformă pot reprezenta o problemă.
  • D – diametrul este un alt mod de a semnaliza dacă o aluniță este problematiă. În mod normal, diametrul unei alunițe trebuie să fie de aproximativ 6 milimetri, cât dimensiunea unei gume de șters de la un creion. Alunițele cu un diametru neobișnuit trebuie consultate cât mai repede de un medic dermatolog.
  • E – ultimul criteriu de evaluare se referă la evoluția alunițelor. Dacă ai remarcat o aluniță cu o formă, culoare sau dimensiune care nu se încadrează în criteriile de evaluare, atunci cel mai important este să-i urmărești evoluția.

Cum tratăm alunițele

Dacă în urma analizei ABCDE ai remarcat mai multe tipuri de alunițe problematice cel mai bine este să te prezinți la mediul dermatolog. Acesta se va uita mai atent la alunițele tale și va decide dacă există sau nu semne de îngrijoarare. De regulă, mediul dermatolog va efectua un consult dermatoscopic. Este o metodă prin care acesta poate analiza cu atenție modificările și leziunile apărute la nivelul alunițelor.

Dermatoscopul este un instrument care mărește alunița pentru care nu poate fi examinată cu ochiul liber. Astfel, mediul va putea observa chiar și cele mai mici schimbări de la nivelul alunițelor. Acest consult este esențial nu doar pentru verificarea alunițelor ci și pentru prevenția unui eventual melanom.

Medicii dermatologi vor decide dacă este nevoie ca o aluniță să fie îndepărtată. Alunițele care suferă modificări majore sunt considerate precanceroase și din acest motiv este recomandat să fie îndepărtate. Această procedură trebuie făcută întotdeauna de un medic specialist.

Există multe tipuri de alunițe și din păcate unele dintre ele pot provoca probleme mult mai grave. Un control amănunțit și o rutină corectă de îngrijire a pielii sunt metode esențiale pentru prevenția apariției oricăror probleme. Folosește întotdeauna crema de protecție solară atunci când urmează să te expui și încearcă să urmărești cu atenție evoluția tuturor alunițelor tale.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI