Fulgii de ovăz sunt sănătoși și pot fi o opțiune gustoasă pentru micul dejun, dacă adaugi câteva garnituri sănătoase. Poți consuma un astfel de preparat și ca gustare, între mesele principale. Se prepară rapid și este și extrem de sănătos.
Toppinguri sănătoase pentru terciul de ovăz
Fulgii de ovăz sunt făcuți din ovăz care a fost gătit într-un lichid pentru a forma un terci cremos. „Fulgii de ovăz sunt un preparat obținut din boabe de ovăz decorticate, fie rulate, fie măcinate, fie tăiate în oțel. De obicei, este gătit cu apă sau lapte, formând un terci cald și cremos”, spune nutriționistul Avni Kaul.
Terciul de ovăz este nutritiv, bogat în fibre, vitamine și minerale și poate fi completat cu fructe, nuci sau îndulcitori.
Îl consumi cel mai adesea la micul dejun și este o sursă excelentă de fibre, care ajută la ameliorarea constipației, printre alte beneficii.
Toate formele de ovăz sunt bogate în fibre și dau energie organismului prin carbohidrați. Îl poți consuma în fiecare dimineață și îi poți intensifica gustul cu câteva topping-uri sănătoase. Descoperă și ce se întâmplă dacă mănânci fulgi de ovăz în fiecare dimineață.
Cum alegi cele mai bune toppinguri
Dacă obișnuiești să consumi zilnic versiuni simple de terci de ovăz la micul dejun, în timp te-ai putea plictisi de această masă. Te obișnuiești cu gustul și textura și pierzi șansa să încerci arome noi și sănătoase. Toppingurile pot transforma complet gustul bolului de fulgi de ovăz și au un aport nutritiv ridicat.
Există o varietate mare de opțiuni din care poți alege, de la miere, nucă de cocos, până la ciuperci și ouă. De asemenea, dacă vrei să mănânci fulgi de ovăz fără zahăr rafinat, poți adăuga aceste toppinguri dulci și sănătoase.
Poți alege fructe, ca mango, căpșuni, piersici sau afine. Stafidele și migdalele sunt alte alternative de toppinguri sănătoase și sățioase.
Dacă îți prepari bolul in grabă, poți adăuga rapid un extra topping cu semințe de chia sau semințe de dovleac.
Alte opțiuni delicioase ar putea fi untul de arahide, fulgii de nucă de cocos sau fisticul, pentru un gust mai proeminent. Poți adăuga extract de vanilie în pregătirea terciului de ovăz sau condimente precum scorțișoara și nucșoara.
Cum să faci fulgi de ovăz sănătoși
Fulgii de ovăz au mai multe beneficii pentru sănătate, dar conțin și carbohidrați și nu au un conținut de grăsimi sau proteine, scrie EatThis.com.
Îi poți asocia cu surse de grăsimi și proteine pentru a îi transforma într-o masă completă, care te va lăsa să simți senzația de sațietate mult timp. De asemenea, vei beneficia de beneficiile nutritive ale acestora și vei fi plină de energie pe parcursul zilei.
Dintre alternativele de toppinguri sănătoase pentru terciul de ovăz fac parte și untul de nuci sau nucile. Poți adăuga 1-2 linguri, pentru a întări conținutul de grăsimi din terciul de ovăz.
Pentru un surplus de proteine, poți adăuga o lingură din pudra proteică preferată. De asemenea, dacă preferi un terci care să nu fie dulce, poți folosi brânză fărâmițată, cheddar sau feta și ceapă verde tocată mărunt.
Pentru a reduce senzația de foame, adaugă toppinguri sănătoase in terciul tău, bogate în proteine, cum ar fi iaurtul grecesc. Astfel, senzația de sațietate va fi menținută timp de câteva ore și te va ajuta și la menținerea masei musculare.