Blaturile cu nuci sunt printre cele mai apreciate, pentru că aduc un plus de gust crocant și textură deosebită.
Având textura mai densă, sunt și mai consistente, iar torturile devin mai spornice. Le poți prepara simple sau cu adaos de cacao.
Crema de mascarpone este una dintre cele mai apreciate creme de torturi și prăjituri, datorită simplității ingredientelor și ușurinței preparării. Se prepară la rece, din doar două ingrediente principale, plus aroma preferată.
Dacă dorești o altă cremă, tot pe bază de mascarpone, poți prepara crema de mascarpone cu nucă de cocos.
Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu tortul cu nucă și mascarpone.
Tort cu blat de nuci și cremă de mascarpone – Ingrediente
Pentru că deliciosul tort se compune din patru elemente, împarte de la început lista de ingrediente în funcție de acestea.
Pentru două blaturi de nuci cu diametrul de 24 cm:
- 8 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 130 gr nucă măcinată fin
- 20 gr pesmet
- 150 gr făină
- 5 gr praf de copt
- un praf sare.
Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 50 gr zahăr
- 1 linguriță esență de migdale.
Pentru crema de mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare.
Pentru decor:
- 50 gr ciocolată amăruie
- jumătăți de miez de nucă + 100 gr de zahăr
- fructe physalis.
Tort cu blat de nuci și cremă de mascarpone – Mod de preparare
Începe cu prepararea blatului de tort, dar înainte de a amesteca ingredientele, adună-le pe masa de lucru. Lasă-le temperatura camerei cel puțin 30 de minute. Apoi, separă albușurile de gălbenușuri, în două boluri. Peste albușuri, presară puțină sare.
Macină nuca fin și amestec-o cu pesmetul pentru a se desface mai bine granulele. Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe amestecarea lor.
Cum prepari blatul de tort cu nuci
Mai întâi pornește cuptorul la 180 degrade Celsius. Introdu mixerul în albușuri și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul, în timp ce amesteci energic. După ce ai adăugat jumătate din cantitatea de zahăr, adaugă și sucul de lămâie. Continuă cu restul de zahăr, apoi adaugă gălbenușurile și omogenizezi ușor compoziția.
Încorporează treptat făina, amestecând cu o spatulă de jos în sus, cu mișcări circulare. La final, încorporează și nuca măcinată, amestecând cu aceleași mișcări circulare, de jos în sus.
Pregătește cele două forme de copt pe care le ungi în interior cu puțin ulei și presari puțină făină. Împarte compoziția pentru blat în două părți pe care le întinzi uniform în cele două tăvi.
Introdu tăvile în cuptor și coace blaturile de tort cu nucă, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lasă-le să se răcească bine, apoi le însiropezi cu un sirop preparat prin fierberea apei cu zahărul și vanilia, apoi răcit. Descoperă și o rețetă de blat de tort cu cacao și amidon.
Cum prepari crema de mascarpone pentru tort cu blat de nuci
Scoate frișca lichidă de la rece, pune-o în bolul mixerului și amestec-o energic până când devine cremoasă. Adaugă treptat zahărul și amestecă în continuare până când începe să devină fermă. Adaugă mascarponele și un praf de sare. Omogenizează crema și împarte-o în două părți.
Cum montezi tortul
Pune primul blat pe platoul de tort și întinde peste el o parte din crema de mascarpone. Adaugă al doilea blat și presează-l ușor peste cremă. Apoi îmbracă tortul de jur împrejur și deasupra cu cealaltă parte de cremă. Pune tortul la rece pentru cel puțin o oră pentru a căpăta crema fermitate.
Între timp, caramelizează nucile. Pune zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului și lasă-l să se topească. Apoi, adaugă jumătăți de nuci. Amestecă-le bine prin zahărul caramelizat. Întinde nucile caramelizate pe hârtie de copt și lasă-le la răcit.
Topește ciocolata amăruie pe baie de aburi și pune-o într-un săculeț de decorare, cu vârf ascuțit.
Creează dungi de ciocolată pe marginile tortului, puțin deasupra și mai mult pe laterale. Acestea vor aduce tortului un contrast de culoare.
Apoi, așază deasupra tortului, pe margini, sub formă de coroniță, nucile caramelizate și fructele physalis. Acestea asigură un aspect spectaculos tortului.
Dacă dorești și o altă rețetă de tort pentru data viitoare, poți încerca rețeta de tort cu ciocolată și piersici din compot.