Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, își poate face loc la masă și un tort. Frumos decorat cu un coșuleț glazurat cu ciocolată, umplut cu ouă multicolore, tot din ciocolată, tortul va fi în ton cu specificul sărbătorii.
Rețeta nu este complexă, chiar dacă se realizează din mai multe elemente. Ingredientele sunt simple și foarte accesibile. Tot ce ai de făcut în plus față de o rețetă clasică de tort este să cauți în magazine ouă de ciocolată și tăiței de orez.
Aceștia vor constitui baza coșulețului în care vei pune ouăle de ciocolată. Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari preparării deliciosului tort pentru masa de Paște.
Tort cu ouă de ciocolată – Ingrediente
Lista de ingrediente pentru acest minunat tort se împarte în trei, în funcție de elementele ce compun tortul.
Pentru blat umed de tort cu diametrul de 26 cm:
- 7 ouă de mărime medie;
- 175 gr de zahăr;
- 200 gr de ciocolată amăruie cu peste 55% cacao;
- 200 gr de unt cu 82% grăsime;
- 50 ml de lapte;
- 300 gr de făină;
- 1 vârf de linguriță cu sare;
- 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu;
- 5 gr praf de copt.
Pentru crema de mascarpone cu frișcă:
- 500 gr de mascarpone;
- 400 ml de frișcă lichidă;
- 200 gr de zahăr pudră cu aromă de citrice;
- coaja și sucul de la o lămâie;
- 1 praf de sare.
Pentru decor:
- 100 gr tăiței de orez;
- 50 gr de ciocolată topită;
- ouă de ciocolată multicolore.
Tort cu ouă de ciocolată – Mod de preparare
Începe cu prepararea blatului de tort care necesită pregătirea compoziției, coacere și răcire, apoi secționare. Nu necesită însiropare pentru că este un blat umed pentru tort.
Crema de mascarpone cu frișcă se prepară în timp ce blatul de tort se răcește. Tot atunci pregătești și coșulețul din tăițeii de orez cu ciocolată, pentru decorul tortului.
Cum prepari blatul umed pentru tort
Primul pas constă în separarea albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri și lasă-le la temperatura camerei până când pregătești compoziția de ciocolată.
Așază un bol pe baie de aburi și pune în el ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecă ingredientele cu o spatulă până la topire și omogenizarea compoziției. Pune bolul cu compoziția de ciocolată deoparte și las-o la răcit.
Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Bate albușurile până când devin spumoase. Adaugă zahărul lingură cu lingură și continuă să le bați intens până se întărește bezeaua. Adaugă gălbenușurile în compoziția de ciocolată, după răcire. Apoi, amestecă această compoziție cu bezeaua de albușuri. La final, încorporează în compoziția rezultată și făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Pune hârtie de copt la baza tăvii, iar pereții laterali îi ungi cu ulei și îi tapetezi cu făină. Întinde compoziția pentru blat de tort în forma de copt. Niveleaz-o uniform la suprafață și pune forma de copt la cuptor pentru 35-40 de minute. După coacere, lasă blatul de tort să se răcească și îl secționezi în patru.
Cum prepari crema pentru tort cu ouă de ciocolată
Pune mascarponele și frișca lichidă într-un bol. Adaugă zahărul pudră, coaja de la lămâie răzuită fin și un praf de sare. Cu ajutorul mixerului amestecă bine ingredientele până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă sucul de lămâie și pune bolul cu cremă de mascarpone cu frișcă la rece, până când montezi tortul.
Cum prepari coșulețul din tăiței de orez cu ciocolată
Pune tăițeii de orez la fiert în apă și fierbe-i atât cât este specificat pe ambalaj. Cu o spatulă, scoate tăițeii din apa fierbinte și așază-i pe un grătar de răcire dându-le formă de coșuleț.
Topește ciocolata pe baie de aburi și toarn-o în fir subțire peste tăiței. Lasă coșulețul de tăiței cu ciocolată să se răcească, apoi poți monta tortul.
Împarte crema de mascarpone în patru părți și întinde-o între secțiunile blatului de tort cât și deasupra și pe lateralele tortului.
Deasupra așază coșulețul din tăițeii de orez cu ciocolată și umple-l cu ouă de ciocolată multicolore.
Lasă deliciosul tort cu ouă de ciocolată la rece pentru 5-6 ore, apoi îl poți secționa.
Descoperă aici și o rețetă de tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, perfect pentru o sărbătoare sau un eveniment deosebit în familie.