Rețeta este inspirată din bucătăria ungurească și se prepară din șase foi subțiri de pandișpan. Cinci din acestea sunt umplute cu o cremă delicată de ciocolata cu unt și vanilie. A șasea foaie este folosită ca decor și este glazurată cu zahăr ars și porționată în forme triunghiulare.
Prepară și tu rețeta de tort Doboș pentru a-i cuceri pe cei dragi cu așa tort delicios și spectaculos.
Îți oferim în acest scop lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Tort Doboș – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea tortului de trei tipuri de ingrediente: pentru blaturile tortului, cremă și decor.
Pentru 6 blaturi cu diametrul de 22 cm:
- 6 ouă de mărime medie
- 120 gr zahăr pudră
- 130 gr făină
- 2 linguri de unt topit și răcit
- un praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru cremă:
- 3 ouă de mărime medie
- 200 gr zahăr pudră
- 300 gr unt
- 200 gr ciocolată amăruie
- 30 gr pudră de cacao
- 2 lingurițe esență de vanilie.
Pentru decor:
- 100 gr zahăr
- 30 ml apă,
- 100 gr fulgi de migdale ușor copți.
Tort Doboș – Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea foilor de pandișpan, șase la număr. În timp ce acestea se coc, poți prepara și crema care necesită fierbere și răcire.
Înainte de a monta tortul, pregătește și glazura de zahăr ars cu care vei decora una dintre foile de pandișpan.
Cum prepari cele șase foi de pandișpan
Separă albușurile de gălbenușuri și adaugă peste gălbenușuri jumătate din cantitatea de zahăr. Amestecă-le până când zahărul este diluat și compoziția devine spumoasă și deschisă la culoare.
Presară sare peste albușuri și mixează-le până când devin cristaline. Apoi, adaugă treptat cealaltă parte de zahăr și mixează energic până când bezeaua devine foarte fermă.
Amestecă cele două compoziții, adăugând bezeaua peste gălbenușuri și amestecând ușor pentru a îngloba mult aer în compoziție. Adaugă untul topit, vanilia și încorporează făina trecută prin sită, amestecând cu mișcări delicate de sus in jos.
Împarte compoziția în 6 părți și coace 6 foi de 22 cm diametrul, timp de 10-12 minute fiecare, la 175 de grade Celsius, în cuptorul încălzit.
Cum prepari crema pentru tort Doboș
Sparge ouăle într-o crăticioară și amestecă-le cu un praf de sare, zahărul pudră și vanilia până când se dublează în volum. Pune crăticioara pe baie de aburi și fierbe crema până în momentul în care se îngroașă ca o budincă. După fierbere, scufundă crăticioara în alt recipient cu apă rece. Topește ciocolata la microunde sau tot pe baie de aburi și amestec-o cu crema fierbinte.
Mixează bine untul moale împreună cu pudra de cacao până când devine spumos. Adaugă untul în crema răcită și omogenizează bine crema.
Descoperă aici și o rețetă de cremă ganache de ciocolată.
Înainte de a monta tortul, pune zahărul la caramelizat cu apa și lasă-l până când capătă culoarea chihlimbarului.
Alege cea mai frumoasă foaie de pandișpan și întinde zahărul caramelizat peste ea. Trece un cuțit cu lama subțire prin unt și secționează foaia de pandișpan cu caramel în 12 bucăți triunghiulare.
Cum montezi tortul
Așază pe platoul de tort prima foaie de pandișpan și unge-o cu o parte din cremă. Adaugă a doua foaie și întinde peste ea următoarea parte de cremă. Continuă procedeul până când se termină ingredientele. Oprește mai multă cremă pentru final și îmbracă cu ea tot tortul.
Apoi formează deasupra tortului 12 aveline din cremă, doar la margini.
Peste aceste aveline așază frumos, puțin înclinate, cele 12 triunghiuri de pandișpan glazurate cu zahăr ars.
Decorează tortul de jur împrejur cu fulgi de migdale ușor rumeniți și pune tortul la rece pentru câteva ore bune.
Secționează deliciosul tort Doboș așa încât fiecărei porții să-i revină câte o felie caramelizată.
O altă rețetă de tort pe care o poți prepara tot pentru un eveniment deosebit este rețeta de tort Gâteau St. Honoré. Este un tort ecler cu caramel sărat.